Одбор извршних директора Светске банке јуче је одобрио зајам у вредности од 50 милиона долара за Пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности за грађане.

Намера је да помогне Србији да оствари своје стратешке циљеве, декарбонизацију економије и укључивање већег броја грађана у енергетску транзицију, саопштила је Светска банка.

Додаје се да је пројекат намењен повећању енергетске ефикасности и уградњи кровних соларних панела, који треба да омогуће домаћинствима да са фосилних горива пређу на чисту енергију.

„Стамбени сектор у Србији поседује велики неискоришћен потенцијал за унапређење енергетске ефикасности: домаћинства чине око једну трећину финалне потрошње енергије у Србији, а око три четвртине енергије коју користе служи за грејање“, рекао је директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара, преноси се у саопштењу.

Додаје се како се очекује да ће током пет година трајања пројекта улагање у одрживо грејање стићи до 25.000 домаћинстава, док ће око 2.500 најугроженијих домаћинстава добити подршку путем „допунских субвенција“ за социјалну инклузију.

Светска банка очекује да ће примена пројекта допринети да 3.000 домаћинстава престане да користи традиционалне видове грејања на чврста горива.

Наводи се да би уградња кровних соларних панела требало да за четири мегавата повећа укупну инсталисану снагу постројења на обновљиве изворе енергије у Србији.

„У градским срединама, 60 одсто домаћинстава која немају приступ даљинском грејању греје се на дрва, а још 15 одсто њих на угаљ, што представља значајан извор загађења ваздуха“, наводи се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг