Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је данас да ће бити настављена помоћ тог министарства туристичко-угоститељској привреди у сарадњи са Фондом за развој, као и да ће грађанима бити на располагању 100.000 ваучера у 2021. за одмор у Србији.

„Наредна година усмерена је ка одређеним инфраструктурним пројектима за које смо определили у буџету 600 милиона динара. Између осталог и 100.000 ваучера за тај сектор који се показао као изузетно значајна за поспешивање угоститељске-туристичке привреде“, рекла је Матић одговарајући на питања новинара у Овчар бањи.

Истиче да Влада Србије све мере доноси у циљу ублажавања негативних економских последица ковида 19 и спашавања радних места у том сектору, који треба да почне полако да се опоравља.

Матићка наводи да су услови за ваучере већ ове године релаксирани и били омогућени свима чија примања не прелазе 70.000 динара, што је било важно за наше грађане и угоститељско-туристичку привреду.

„Планирамо и одређена средства заједно са Фондом за развој која су врло повољна за поспешивање угоститељско – туристичке привреде. Ти кредити су и ове године били на располагању и више од три милијарде динара је ове године издвојено за угоститељско- туристичку привреду“.

Каже да су се ти кредити показали као изузетно значајни за очување ликвидности и обртних средстава малих и средњих предузећа у тој грани привреде.

„Наставићемо са Министарством привреде да омогућавамо ту врсту кредита. Реч је условима – две године грејс периода, три године отплате и један одсто камата“, рекла је Матић.

Министарка је додала да су им привредници рекли да им је та врста помоћи била много значајнија него директна помоћ у виду исплате минималца.

ТопПрес/ Извор: Танјуг