Током предстојећег викенда угоститељи и тржни центри радиће до 14 сати, одлучио је Кризни штаб, сазнаје Тањуг у Влади Србије.

Нова седница Кризног штаба биће одржана у понедељак, на којој ће бити разматрани ефекти ове одлукеПрема информацијама Тањуга, прехрамбене продавнице за викенд ће радити као и до сада, до 21 сат.

Штаб је одлучио да медицинске и ветеринарсле ординације, лабораторије и апотеке и за викенд раде уобичајено, док ће на бензинским пумпама после 14 сати моћи само да се точи гориво.

Услужне делатности, попут фризера, козметичара, радиће као и до сада.

Достава хране обављаће се редовно, без „шалтерске“ продаје.

Седница Кризног штаба, која је почела у 8 сати завршена је након нешто више од сат времена, а после ње није било обраћања медијима, већ је најављена прес конференција за 15 сати.

Медицински део штаба: Пооштравање мера неминовно.
„ Наравно да смо далеко од нечега што бисмо могли да назовемо крајем епидемије коронавируса. Добро је што је велики број вакцинисања, али то не може да се пореди са завршавањем епидемије ”, изјавио је уочи седнице Кризног штаба др Срђа Јанковић, имунолог.

Он је нагласио да је имунитет нешто што ће доћи и вакцинација не сме да буде мотив за опуштање.

„Масовна вакцинација је феномен који ће помоћи да буде мање заражења и да буде што мање жртава, услови за погоршање постоје, треба да се преиспитују и мере које су на снази треба да се доследно спроведу, и ригорозно и доследно ”,истакао је др Јанковић.
Како је навео, дошли смо у одређену тачку да би сутра била одлука донета о неопходном пооштрењу мера.
У Новом Саду се повећава број новооболелих

„Оно што је чињеница јесте да се повећава број новооболелих и број првих прегледа у Новом Саду. У сваком случају ситуација је као и у целој држави, повећава се број новооболелих ”, изјавио је др Драган Стајић, члан Градског већа Новог Сада задужен за здравство.
Стајић је поручио да оног момента када се процени кршење прописа одмах се пишу кривичне пријаве. До сада су то биле прекршајне пријаве.

„Оно што морамо да понављамо јесте да је потребно стално се придржавати мера ”, рекао је Стајић.
Тиодоровић: Тренутна ситуација више није изненађење

Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, истакао је да тренутна ситуација више није изненађење.

„ Имамо ситуацију да се спроводе мере. Ситуација се смири, а онда, као што је било у јуну и децембру, неспровођење мера, превише опуштања, и имамо један удар који је почео да се одвија, Ариље, Врање, Краљево, Кула, Београд, стварно велики број је примити 60 пацијената у ковид болницу у Батајници и за очекивати је да ће у наредним данима бити пораст броја оболелих од коронавируса ”, рекао је др Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Пинк.рс