Лучани – Сабор трубача у Гучи и званично је добио зелено светло да може бити одржан, али уз посебне мере безбедности које се тичу вируса корона. Ово је потврдио председник Општине Лучани и Саборског одбора Миливоје Доловић, напомињући да ће драгачевска престоница угостити сабораше на 60. јубиларној трубачкој фешти од 13. до 15. августа.

„Контрола ће се вршити у три прстена. Први подразумава ширу територију и пунктове у Прељини и на обилазници код Чачка, затим у Лучанима код пумпе Антовић, пункт Граб и индустријски комбинат Гуча“, рекао је за РИНУ председник општине Лучани Миливоје Доловић.

На свим пунктовима потребно је показати негативан ПЦР тест, потврду о вакцинацији, потврду о прележаном ковиду а уколико то немате омогућено је брзо тестирање на лицу места. Уколико посетиоци немају све ове потврде биће враћени, а ако антигенски тест буде позитиван биће упућени у нјаближу ковид амбуланту.

„На свим пунктовима биће постављена средства зе дезинфекцију и маске, антигенски тестови биће рађени бесплатно. Кад се прође први прстен, други подразумева седам пунктова и места за проверу на самом улазу у Гучу, а то ће бити: Камени мост, мост на аутобској станици, Станића ливада, Мотел Ас, улица Чеде Васовића, дечји вртић и потез Дупљај“, каже Доловић.

У најужем језгру варошице налазиће се „Брањена зона“ и додатних пет пунктова и то код Пореске управе, Старе куће, поште, пијаце и аутобуске станице.

„У сврху што боље контроле и поштовања епидемиолошких мера предвиђено је и постављење заштитне ограде у дужини од око једног километра, од стадиона ФК Драгачево до уласка на паркинг хотела Дргачевски хоризнити. Улаз из паркинга биће дозвољен само за возила вип званица. Сабор трубача ће бити опермљен са 30 мобилних тоалета и биће обезбеђено додатно дежурство екипа хитне медисцинске помоћи“, наводи Доловић.

Тестирање ће вршити радници Дома здравља из Чачка, Лучана и Завода за јавно здравље из Чачка.

„Влада РС обездедила је 5.000 брзих антигенсих тестова који ће се вршити бесплатно. Апелујемо на све посетиоце који нису вакцинсани да на време изваде потврде о прележаном ковиду у Домовима здравља градова из којих долазе. Такође, на састанку је договорено да мештани који издају смештај и угоститељски радници са својим особљем такође на време привбаве све ове потврде, као и да су у обавези да госте који дођу пре Сабора обавесте да морају поседовати једну од ових потврда, јер ће у сваком слулчају бити контролисани“, рекао је др Александар Пајовић директор Дома здравља у Чачку.

ТопПрес/ РИНА