Епидемиолошкиња, министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је на Кризном једногласно одлучено да нема попуштања епидемиолошких мера, пише Н1.

Након завршеног редовног састанка Кризног штаба, рекла је да бележимо стабилнију ситуацију последњих недеља, али је и даље висок ниво бројева заражавања и умирања, пренео је Н1.

Говорећи о вакцинацији, навела је да је вакицисано нешто више од 415.000 људи и да је заинтересованост грађана велика.

Имали смо три нежељене, теже реакције на 415.000 вакцинисаних, али ни у једном тренутку те особе нису биле животно угрожене, навела је др Кисић Тепавчевић.

Како је додала, хоспитализоване су, биле су под лекарском опсервацијом и пуштене су кући.

Кисић Тепавчевић је рекла да су Геронтолошки центри од почетка били приоритет за вакцинацију, и да је међу корисницима владала висока заинтересованост, пренео је РТС.

Како је рекла, Кризни штаб је усвојио препоруку да се вакцинисаним корисницима центара дозволе посете у строго контролисаним условима уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Прецизирала је да ће посете бити дозвољене корисницима који су добили две дозе вакцине, и код којих је прошло најмање седам дана од друге дозе.

Додала је и да је разматрано питање уласка у Србију из Мађарске уз негативан ПЦР тест, али да се у Кризном штабу још нису одлучили на тако нешто. Навела је да је било говора и о утакмици 18. фебруара, али да је одлучено да ни по том питању нема попуштања епидемиолошких мера.

Нови сој корона вируса није ништа необично и неочекивано

Упитана о новом соју вируса, рекла је да је он детектован први пут прошле суботе, да то није ништа необично и неочекивано.

Вршено је епидемиолошко истраживање и затворена је могућност преношења инфекције из тог појединачног резервоара, додала је.

Навела је да ће се то интензивно пратити, јер нас, како је додала, то очекује у наредном периоду и додала да је важно да се промене на вирусу не одражавају на ефикасност вакцина.

Кисић Тепавчевић је рекла да је садашња процена да између милион и по и два милиона људи у нашој земљи би требало да буде вакцинисано да би се стекао колективни имунитет који би могао да заустави епидемију.

Истакла је да је то ипак груба процена.

Сада немамо више само пасивну борбу, сада смо кренули у напад, имамо вакцину у рукама и најзад је ова борба против коронавируса активна, рекла је Кисић Тепавчевић.

ТопПрес/ Извор: Данас, РТС