Чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић рекла је након седнице да је Кризни штаб дошао до закључка да све мере које су сада на снази треба да се наставе и у наредном временском периоду.

Додала је да опште мере – ношење маске у затвореном простору, поштовање физичке дистанце – дају резултате.

Епидемијска ситуација у Србији је стабилна, имамо најнижу стопу новооболелих у Европи, рекла је чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић и упозорила да ипак проценти позитивних расту, посебно у Београду и да постоји бојазан да то може бити почетак неког значајнијег повећања.

„На подручју Београда постоји мало више позитивних и њихов број лагано расте од 8,2 одсто на око 10 одсто. Неко ће рећи да у процентима то није велико повећање, али се бојимо да то може бити почетак значајнијег повећања, поготово на подручју Београда“, рекла је Кисић Тепавчевић након седнице Кризног штаба.

„Када смо сумирали све што је до сада дешавало са епидемиолошког и клиничког апсекта, досли смо до тога да све мере треба да се наставе које су и до сада“, навела је она и нагласила да опште мере – маске и дистанца дају исте ефекте.

На питање да ли нас очекјује нови талас, Кисић Тепавчевић каже да не зна шта да одговори.

„Одговор не зна нико, како ћемо се понашати, колико ћемо се окупљати, да ли ћемо се вакцинисати, ако се будемо слободно кретали, проценат вакцинисаних остане исти, следе нам таласи и таласи, а мало је потребно да то прекинемо“, рекла је она.

Према њеним речима, епидемијска ситуација је показла да је одлука која је донета на последњој сендици кризног штаба да распуст не наступи раније, била је добра.

Оценила је и да је добро што распуст који траје око три недеље почиње за два дана, јер ће значајно утицати на епидемиолошку ситуацију.

Подсетила је да улазимо у период прослава, везан за окупљања, и да се трећу годину заредом понавља исто упозорење – да сви треба да буду свесни да је вирус ту, да је детектован и омиркон за који је доказано да се значајно брже шири.

У Србији је до данас вакцинисано 58,2 одсто људи, рекла је она и додала да је значајан број грађана свесно и савесно преузео улогу да јача наш колективни имунитет, али да без оних 40 одсто не можемо успети.

Улазимо у трећу годину пандемије за који месец, имамо довољно знања да једино уједињени можемо да победимо вирус, рекла је она и поручила грађанима да за празнике чувају себе и своју породицу.

Кисић Тепавчевић је навела да су ковид пропуснице дале ефекат, и да инспектори иако је њихов број лимитран, раде марљиво и праве резултате.

Вирус постоји и омикрон који се брже шири, сигурно је да је у интересу свакога да сачува своје здравље, да заштитмо себе и околину, рекла је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је рекла да је атмосфера на седници била као и увек и да је то била дискусија током које је сагледана учесталост оболевања, умирања, проценат позитивности и попуњеност болничких капацитета.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТС