Фото: ТопПресФото: ТопПрес

Топола- Данас је у свечаној сали Општине Топола одржана конференција на тему културне политике у Општини Топола. Бројни проблеми видно утичу на културни живот у варошици где је културно наслеђе заузимало значајно место.

О тренутној ситуацији и проблематици говорио је Игор Петровић који је био запослен у Културном центру  Топола од 2009. године до јануара 2017. године, уједно и један од оснивача ове установе.

„ Локална самоуправа дужна је да на својој територији обезбеди услове за рад локалних установа културе, установе културе и удружења у култури су искључиви и кључни актери у спровођењу културне политике и развоја културе на локалу због тога је веома важно посветити се и људским ресурсима“ рекао је у свом обраћању Игор Петровић.

Он се осврнуо и на политику Културног центра где је нагласио гашење радних места без образложења.

„ Какву управљачку политику тренутно у општини Топола  спроводе по питању Културног центра ако се зна да тренутни директор Културног центра не испуњава законом прописане услове за обављање те функције, каква је кадровска политика  коју такав директор спроводи заједно са појединцима из локалне самоуправе ако без образложења и критеријума гаси једно по једно место у установи културе“ објашњава Петровић.

Петровић истиче да неће говорити о политичком прогону и брисању и гашењу онога што је за девет година урадио у Културном центру.

Своје проблеме са Културним центром Топола и политиком ове установе изнела је и Драгана Бошковић позоришна критичарка и добитница Златног беочуга за допринос култури, уједно и добитница Захвалнице Општине Топола за допринос култури града Тополе.

„ Топола ми је доделила захвалницу за помоћ у развоју Општине Топола и веома сам поносна на ову захвалницу јер су моји корени у Винчи код Тополе, моја мајка је из Винче и сматрам да потичем из овог краја управо због те везе сам увек у својим књигама писала о Тополи и трудила се да се уз мој допринос култура развија „ казала је Бошковић.

Њена жеља да учини добро овој установи није наишла на одобравање.

„ Била сам позвана да дам свој допринос фестивалу дуодраме у Тополи и свим срцем сам то прихватила, али како је време одмицало у ерозији етике организатора фестивала тај фестивал је био све даље од мене. Неколико пута сам упозоравала директора те установе да не регуларно воде фестивал и самостално покушавала да учествујем у тој причи не би ли својим искуством позоришног критичара допринела успеху ове манифестације али на жалост нисам успела да помогнем“ објаснила је Бошковић.

„ Зато са великим жаљењем ја враћам ову захвалницу коју сам добила од Скупштине Општине Топола  зато што дати некоме овакву захвалницу је обострана обавеза како моја да допринесем култури тако и њихова да ми допусте да то урадим“ нагласила је Бошковић.

ТопПрес

Игор Петровић и Драгана Бошковић, Фото: ТопПрес
Игор Петровић и Драгана Бошковић, Фото: ТопПрес
Враћена захвалница, фото: ТопПрес
Враћена захвалница, фото: ТопПрес