Рано и топло пролеће, са температуром изнад просека за ово доба године, а онда нагло захлађење које је захватило нашу земљу средином ове седмице, за сада нису изазвали проблеме пчеларима.

Последица до овог тренутка није било. Међутим, јуче је наступило захлађење па ћемо видети како ће се даље развијати ситуација. Ако се време буде вратило у нормалу наће бити неких великих последица, изјавио је дописнику Танјуга Бошко Лаловић, пчелар из чачанског села Лозница.

Он истиче да пад температуре суштински не може угрозити пчеле, али може утицати на багремову пашу која је тренутно у току.

Багремова паша је у поодмаклој фази. Ако не буде јутарњих мразева, неће бити неких већих последица јер је овде код нас багрем тек почео да цвета, каже Лаловић и истиче да „иако је цветање багрема поранило, на појединим подручјима чак и двадесет дана, ни то неће донети додатне проблеме пчелама.

Природа је поранила петнаест дана, тако да су се и пчеле развиле на време и читав њихов развој је био потпуно у реду до последњих неколико дана. Пчеле прате климатске промене и оне свој развој прилагођавају временским условима, објаснио је Лаловић.

Како би искористили предности терена, односно различито време цветања багрема, већину својих кошница дислоцирао је са свог имања.

Ми смо иселили три туре. Једну у Лазаревац, једну у Ћелије и једну у Велику Плану. У та места смо их одвезли јер је тамо багрем процветао неких петнаестак дана раније, тако да бисмо могли да стигнемо и у више крајеве да ухватимо другу пашу багрема, закључио је Лаловић.

Он је истакао наде да ће ова година бити родна и успешна свим пчеларима, те да је једина бојазан коју сада имају јутарњи мраз који би могао покварити једну од првих испаша пчела.

ТопПрес/ Извор: Танјуг