Од 1. јануара 2021. године биће повећање пензија од 5,9 одсто по швајцарској формули, казао је министар финансија Синиша Мали

– Нико не доводи у питање стабилност пензија, Србија се показало одговорном када је економска политика у питању – рекао је Мали у Јутарњем програму ТВ Прва.

– Огромним пакетом помоћи, са 5,8 милијарди евра, сачували смо радна места и производне капацитете, обезбедили да се раст настави после короне – додаје министар финансија.

Навео је да је у уторак у оквиру мера подршке исплаћена последња минимална зарада, а да ће 21. септембра бити исплаћене још две минималне зараде за новооснована предузећа. Реч је о фирмама које су основане после 15. марта, а најкасније до 20. јула. У уторак смо имали приливе од ПДВ-а боље од планираних, тачније 1,6 милијарди више од планираног, што показује да се опоравак наставља – казао је.

– Ове недеље смо повећали минималну цену рада за 6,6 одсто односно преко 2.000 динара. Водили смо рачуна да се реалан стандард радника задржи или повећа – рекао је и подсетио да је прошле године минималац повећан 3.000 динара.

– Највећи терет тог повећања ће преузети држава јер смо повећали неопорезиви део са 16.300 на 18.300 динара – додао је Мали.

Повећање минималне зараде значи и повећање осталих зарада, казао је министар и подсетио да и у условима кризе српска економија нема затварања фабрика, нема масовног отпуштања, а има ниску стопу незапослености од 7,3 одсто.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс