Важно је да грађани буду безбедни, а да ли ће се важење ковид пропусница продужити на 24 часа или ће бити нешто друго, то ћемо анализирати, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар.

„Да ли ће то да буде да се те пропуснице прошире на 24 часа или нешто друго, на томе ћемо инсистирати“, рекао је Лончар у Нишу где су отворене две нове ангио-сале за инвазивно кардиолошку дијагностику.

„Што се тиче тога да се објаве подаци људи који су вакцинисани (а преминули су од короне) немамо никакав проблем. То ћемо објавити можда већ следеће недеље. Желимо да све проверимо два или три пута, да не погрешимо нешто, да упоредимо све базе података које имамо. Не постоји ниједан разлог да то не кажемо“, рекао је Лончар.

Он је напоменуо и да никада нико није рекао да вакцина 100 одсто штити и подсетио да постоји много фактора када је реч о реакцији на корона вирус, али и да треба допрети до људи који беже од истине и говоре да корона не постоји.

Лончар је поновио да је једини ефикасан лек вакцина и да се само са вакцинацијом може размишљати о бољим временима.

„Како сада ствари стоје, то је наша нова нормалност, да ћемо морати да се вакцинишемо на сваким пет до шест месеци, зависи која вакцина се прими и шта каже тај произвођач. То је једини услов ако желимо да држимо ствари под контролом“, рекао је Лончар.

Други услов је, каже, безбедност, а то значи да се на местима окупљају људи који су се вакцинислаи или раде тестове.

На питање о писму америчких конгресмена који су критиковали, како су рекли, нетранспарентну набавку опреме током епидемије корона вируса у Србији, Лончар каже да нема шта да се крије, као и да Србија и даље набавља сву неопходну опрему.

„Ако циљате на оно да су конгресмени из САД замерили то, ја пуно поздрављам те конгресмене и мене интересује да ли су они објавили колико је потрошила Америка и да ли су рекли како су САД преусмаравале авионе када су кретали са респираторима ка оним дестинацијама које су платиле за респираторе, али нису биле моћне“, упитао је Лончар.

Лончар је закључио да би респираторе плаћао и златним полугама да би људи преживели.

ТопПрес/ Извор: ФоНет, Танјуг