Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је Комисија за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид 19 утврдила да је 10.356 грађана који су преминули имало симптоме короне или било у контакту са особом која је била позитивна.

На конференцији за медије на представљају првих резултата Комисије, Лончар је рекао да је 64,4 одсто од тог броја имало придружене болести као што су обољење крвотока, повишени крвни притисак, дијабетес, неуролошка обољења.

Лончар је истакао да је просечна старост тих преминулих 72,2 године и да су две трећине преминулих мушкарци.

Министар је објаснио да се не може рећи да је 10.356 умрло од короне, већ је прецизирао да је њих Комисија убројала на основу позитивних тестова, на основу изјава породица да су били у контакту са позитивним особама или да су имали симптоме короне.

„Желим да нагласим, јер знам да сви воле сензационалистичке вести, ми овог момента, не само ми већ било ко други, не можемо да изађемо са подацима и да тврдимо да је неко преминуо од ковида“, рекао је Лончар.

Да би тврдили да је неко преминуо од короне, објашњава министар, потребно је да се уради обдукција.

„За све ове људе који су преминули ми немамо урађену ниједну обдукцију. Због тога се од Комисије захтевало да дођу до броја људи који могу да се доведу у вези са коронавирусом“, рекао је Лончар.

Додаје да су ту убројани и људи који нису лежали у болницима, који нису имали ПЦР негативан тест или брзи тест, као и они који су се сами лечили код куће и дошли код лекара у моменту када су остали без свести и срчаног застоја.

„Узимали смо као релевантне само податке да је особа која је преминула била у контакту са корона позитивном особом или имала симптоме сличне ковиду“, навео је Лончар.

Истакао је да Комисија није имала лак задатак и додао да су одабрали овај период за анализу, јер је тренутно ситуација у вези са короном стабилнија и да здравствени капацитети нису попуњени.

„Испунили смо задатак и обећање које смо дали грађанима и свим заинтересованима“, рекао је Лончар.

Урађена анализа умрлих током короне за период од годину дана

Он је изјавио да је Комисији за анализу смртних исхода узрокованих болешћу Ковид 19 било важније да уради анализу за период од годину дана, а не само током одређених месеци за које су поједини тврдили да је било више преминулих.

Он је на конференцији у Палати Србија тако одговорио на питање новинара да ли има податке колико је било преминулих у периоду од 19. марта до 1. јуна 2020. године и констатацију да су према подацима БИРН-а тада умрла 632 пацијента.

Мислим да ти подаци апсолутно нису тачни, додао је Лончар.

„Ми смо се определили за анализу од годину дана. Најмањи проблем је да урадимо анализу и за тај период, али ово је нешто што смо обећали да ћемо урадити. Мислим да је битније да дамо анализу за период од годину дана, него за неколико месеци да би доказали да ли је неко био у праву или не“, рекао је министар на конференцији на којој је представио резултате рада Комисије за анализу смртних исхода узрокованих болешћу Ковид 19.

Лончар је подсетио да су и у другим земљама рађене анализе о томе, наводећи да је Енглеска радила ревизију и да су рекли да сви случајеви који су умрли, а били PCR позитивни, не значи да су умрли од короне, па су те бројеве смањили.

„Имате и примере других земаља, па је тако Кина у неким својим анализама и ревизијама повећала број умрлих за 50 одсто, а Тексас за осам одсто“, рекао је Лончар и закључио:

„Мислим да је ово нешто чиме ће се сви бавити у наредном периоду. Хтео сам да изађемо пред грађане Србије са оним што смо обећали. Не можемо да кажемо шта је тачан узрок смрти, али смо хтели да обухватимо све оно што може да се повеже са короном“.

У претходне четири године повећана смртност за 70%

У Србији је у претходне четири године смртност повећана за око 70 одсто у односу на просек од 2012. до 2016. године, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Највећи број смртних исхода у нашој земљи забележен је у децембру 2020 године, рекао је Лончар на представљању резултата Комисије за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид -19.

Он је нагласио да су у ту статистику урачунати сви пацијенти, не само оболели од короне и да подаци показују да је у Србији статистички мање смртних исхода него у Словенији, Литванији, Бугарској.

Каже да ће се у наредним данима изаћи са прецизнијим подацима за млађу популацију, али да се зна да је три четвртине преминулих било старије од 65 година.

На питање новинара зашто до сада није урађена ниједна обдукција пацијената који су имали корону, Лончар каже да су Светска здравствена организација и струка то најстроже забранили.

„Нисмо могли против тога и мислим да бисмо били озбиљно санкционисани да смо то урадили“, рекао је Лончар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг