Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да од 4. јануара стиже нови контигент „Фајзерове“ вакцине и да ће од тада на сваких седам дана стизати нове количине.

Лончар је најавио да руске вакцине стижу у Београд данас или сутра и подсетио да је та вакцина још увек у фази испитивања у Агенцији за лекове.

Истакао је да је то испитивање при крају и да се очекује да буде завршено у првим данима Нове године.

Када кинеска вакцина добије дозволу за употребу очекује се да убрзо након тога стигну у Србију, каже Лончар.

Додао је да Србија преговара и са свим осталим произвођачима вакцине против короне.

Лончар је рекао да тренутно у нашој земљи око 30 одсто становништва има антитела на корона вируса, те да би тек са 20-30 одсто вакцинисаног становништва могли да кажемо да имамо подношљиву ситуацију у борби против короне.

„Међутим, прича се ту не завршава, јер колико знамо, дејство вакцине траје неких шест месеци“, рекао је Лончар и додао да бисмо морали већ почетком наредне године да се припремо за озбиљну вакцинацију на јесен.

Истакао је да је ове године био висок ниво вакцинације против сезонског грипа и позвао грађане који се до сада нису вакцинисали да то учине што пре, како се не би догодило да у јануару или фебруару понове дође до „судара“ короне и грипа.

Министар је подсетио да су вакцине против сезонског грипа бесплатне и да гужви за њих тренутно нема.

Четврти у свету потписали уговор са Фајзером, у јануару грађани бирају између две или три различите вакцине

Лончар је данас изјавио да је четврти на свету са америчком компанијом Фајзер потписао уговор о набавци вакцина против корона вируса.

Лончар је новинарима рекао да се очекује да ће количина Фајзерових вакцина бити довољна за вакцинацију особа у старачким домовима и здравствених радника и да се нада да ће у јануару грађани Србије моћи да бирају између две или три различите вакцине.

Споразум о јачању здравственог система за вакцинацију против COVID – 19: капацитета за испоруку и обезбеђивање хладног ланца за чување, потписан је данас у Палати Србија.

Споразум су потписали министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и директорка УНОПС канцеларије у Србији Микела Телатин.

Реч је и споразуму којим су пренамењена средства од 3,2 милиона евра са неких од програма чији је корисник Министарство за европске интеграције, конкретно програма ЕУ про и ЕУ про плус.

Средства ће бити уложена у две области – један део у обезбеђивање хладног ланца за вакцине, па ће бити набављено 20 амбулантних кола, као 26 специјалних комбија, фрижидери, уређаји за дубинско хлађење, како би се испоштовао тај хладни ланац.

Део ће бити уложен у јачање капацитета здравственог система, у набавку 40 тријажних контејнера, као и за 200 здравствених радника, којима ће бити продужени уговори за три месеца.

Такође, део новца биће издвојен за 3.600 хигијенских пакета за ромску заједницу, као и за средства за дезинфикацију око 5.000 школа и вртића.

Представљен детаљан план вакцинације

Србија има детаљно разрађен план вакцинације, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и додао да су приоритет старији од 60 година који су најугроженији и који се налазе у старачким домовима.

Одговарајући на питање новинара о плану вакцинације, Лончар је истакао да су старији људи приоритет јер уколико се они заразе шансе за преживљавање су мање.

„Зато њих прве вакцинишемо и сваком вакцинацијом директно им спасавамо живот. Поред њих, ми вакцинишемо и особе које раде са њима“, рекао је Лончар на конференцији за медије Кризног штаба.

Следећи који ће се вакцинисати, каже Лончар, биће здравствени радници који раде у ковид систему и који нису до сада оболели од короне.

Након њих биће вакцинисани они који су оболели од короне и који више немају антитела.

Трећа категорија грађана који ће бити вакцинисани су просветни радници, због контакта са децом.

Након тога, додаје, биће вакцинисани државни службеници који раде са грађанима, међу којима су полиција и војска.

Следећи на листи вакцинације, каже Лончар, су хронични пацијенти, којима се, подсећа, препоручује и вакцинација против сезонског грипа.

У институтима и заводима врви од припрема за вакцинацију

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да ће следећа години сигурно бити боље, да нас чека масовна имунизација, те да у институтима и заводима тренутно „врви“ од припрема за вакцинацију против корона вируса.

„Врви, непрекидно позиви, скупљање листа. Чека нас огромна активност масовне имунизације. То је један комплексан процес и ту нема могућности да правимо грешку“, рекао је Кон на конференцији у Палати Србија, одговарајући на питања новинара.

Поручио је свима да држава гарантује и стоји иза вакцина против короне.

„Држава има највиши могући регулаторни механизам да обезбеди сигурну и ефикасну вакцину. Све остало, свака расправа о томе је на неком другом, академском нивоу. Немојмо да збуњујемо људе, вакцина коју ће добити је безбедна, сигурна и ефикасна и није важно одакле долази. Ниједна не може да се појави у Србији, а да није таква“, рекао је Кон и додао:

„Сви смо на истом задатку. Критикујте, критикујте што више. Свака критика такође улази у историју овог догађања. Трпимо и носимо и ту критику и носићемо сву одговорност за све што радимо и анализираћемо после. Чврсто сам уверен да ће те анализе показати да били сасвим солидни“, поручио је он.

Кон је рекао да су од почетка епидемије била два преломна тренутка, а први је када је стигла опрема и респиратори.

„То никада нећемо заборавити. То је било такво олакшање јер је било јасно да без тога следи тотална катастрофа“, рекао је Кон и додао да је други преломни тренутак отварање болнице у Батајници.

Када је реч о најтежим тренуцима, за њега лично то су смрт пријатеља и родбине.

Вакцину против ковида до сада примило више од 1000 људи

До сада је у Србији вакцину против вируса корона примило више од 1.000 људи, а на узорку од њих 700 није забележена ниједна неочекивана реакција, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

„Више од 1.000 је до сада вакцинисано“, рекао је Кон на конференцији за медије и навео да је уверен да ће Србија бити на солидној позицији када се изврши процена морталитетне статистике.

У Србији је у последња 24 сата на корона вирус тестирано 14.987 грађана, а позитивно је 3.136.

Од последњег пресека преминуло је још 46 оболелих.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“ на респираторима у болницама широм Србије налази се 283 пацијената.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ