Министарство здравља закључило је данас уговор о набавци најсавременијих апарата за спољашњу зрачну терапију – линеарних акцелератора најновије генерације, а са циљем замене дотрајалих уређаја у радиотерапијским центрима, рекао је министар Златибор Лончар.

Два линеарна акцелератора биће инсталирана у Институту за онкологију и радиологију Србије и по један у УКЦ Ниш и УКЦ Крагујевац, а вредност набавке, спроведене по процедурама и под надзором Светске банке је 12,7 милиона евра, укључујући и грађевинске радове који износе више од 2,8 милиона евра.

„За све оне којима се открије карцином, а терапија је зрачење, неће морати да чекају, већ ће то бити изведено са најсавременијим апаратима“, поручио је министар.

Подсећа да је прошле недеље извршена највећа набавка дијагностичких апарата и да је српско здравство постало богатије за 135 рендген апарата и 55 CT скенера.

„Очекује се да у наредна три месеца крене њихова испорука и одмах ће бити доступни пацијентима. Пре тога ће се обавити обука наших здравствених радника, а чим се инсталирају кренуће са радом. До јесени сви апарати ће бити на свом месту, доступни свим пацијентима“, каже Лончар.

Навео је да је куповина најсавременијих апарата, осим за пацијенте, веома важна и за младе лекаре како би од почетка своје каријере радили на најмодернијим и најбољим апаратима.

„Да не морају да иду у иностранство како би видели како изгледа најсавремнија опрема, већ да то имају у својој земљи. Ипак, ми се не заустављамо на томе, већ увелико реализујемо набавку најновијих магнетних резонанци, ултразвучних апарата, кревета за интензивну негу и то је део онога што радимо“, рекао је министар.

Указао је и на значај куповине више од 300 најсавременије опремљених санитетских возила и кола хитне помоћи за превоз пацијената на дијализу.

„Желимо да здравствени систем у наредних пет до 10 година буде комплетно снабдевен, да буде спреман за све изазове који могу да се појаве, а уједно, да свим лекарима буде лакше да раде са новом опремом. Мислим да је то велики изазов за све наше младе лекаре, студенте на специјализацији који ће од првог дана рада те технике бити ту. То је велики напредак за здравствени систем“, истакао је Лончар.

Додаје да се, уз све то, граде и болнице, да је завршена изградња болнице у Аранђеловцу и Лозници, а да се наставља изградња у Врању и Лесковцу, те најавио отварање болнице у Пожаревцу.

„Оно што смо започели настављамо даље и имамо много бољи здравствени систем, од оног какав смо затекли на почетку“, закључује министар Лончар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг