Министарство здравља закључило је данас Уговор за набавку 190 најсавременијих ЦТ скенера и дигиталних рендген апарата за 167 здравствених установа у вредности близу 48 милиона евра.

У оквиру највеће набавке дијагностичких медицинских апарата и једног од најзначајнијих догађаја у дугој и богатој традицији здравства Србије, чак 135 најмодернијих дигиталних рендген апарата биће инсталирано у 120 здравствених установа, 65 домова здравља и 55 болница у наредна три месеца.

Осим тога 55 најсавременијих ЦТ скенера, са две и три радне станице, најреномиранијих светских произвођача почеће да ради у 47 болница, уз претходну едукацију здравствених радника за коришћење напредних могућности ове дијагностике.

Набавка дијагностичке опреме, спроведена по процедурама и под надзором Светске банке, представља континуитет активности Министарства здравља у циљу модернизације и даљег развоја нашег здравственог система.

Нови скенери и рендген апарати омогућиће благовремено дијагностиковање болести што је од највећег значаја за успешно излечење пацијената.

Ова опрема најновије технологије обезбедиће правовремену, безбедну и тачну процену здравственог стања и усмерити будући процес лечења, значајно брже и лакше.

Уговорена вредност набавке рендген апарата је 17.992.398,63 евра, укључујући и грађевинске радове који износе 7.674.940,37 евра, док је уговорена вредност набавке ЦТ апарата 29.887.772,00 евра, укључујући и грађевинске радове који износе 4.305.994,81 евра.

Највећа набавка дијагностичке опреме је још једна у низу потврда да Србија данас има здравствени систем чији су квалитет и ефикасност препознати и у региону, али и шире, у европским оквирима. Зато Министарство здравља одлучно наставља да улаже у здравствени систем, да га развија и унапређује, онако и онолико значајно, како нико до сада није радио, а како грађани Србије заслужују.

ТопПрес/ Извор: Танјуг