Први пут после 15 година грађани Србије моћи ће да се вакцинишу вакцином против сезонског грипа Института „Торлак“, чија је дистрибуција почела данас. Данас је из Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ у Београду кренуо контигент од првих 50.000 доза, а планирано је да институт произведе 250.000 доза које ће бити сукцесивно дистрибуиране.

Торлакова вакцина стићи ће у домове здравља током данашњег и сутрашњег дана, изјавио је министар здравља Србије Златибор Лончар, који је у Торлаку присуствовао дистрибуцији првих доза.

Лончар је изјавио „да је Србија доживела да Торлак, који су многи покушали да униште, после 15 година произведе вакцину и то у специфичном тренутку за цео свет“.

„Грађани могу да одахну“, изјавио је Лончар и додао да Торлак не производи само ову вакцину, већ и BCG , антисерум за змијски отров, пробиотике, тетанус, те да ће држава наставити да и даље улаже у тај институт.

Он је захвалио свим запосленима у инстититу на стрпљењу и труду и на томе што су издржали све тешке моменте и притиске јер су многи желели да дође до затварања Торлака.

„Многи су то желелели али то се на срећу није десило и Торлак је направио нову вакцину“, рекао је Лончар и захвалио председнику Србије Александру Вучићу, влади и Светској здравстевној организацији на помоћи и подршци која се огледа и у новцу, који како је додао није мали и мери се милионима евра и долара.

Додао је да се то исплатило и да захваљујући томе у Србији данас имамо производњу вакцине за грип.

Рекао је да ће Министартсво здравља наставити да помаже „Торлаку“ да оствари још боље резултате, да осваја и примењује нове технологије и прави нове вакцине и све што је потребно нашим грађанима.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији рекао је да је важно поштовање свих превентивних мера, и да се показало да оне дају резултате.

Директорка Института „Торлак“ Вера Стоиљковић изјавила је да је важно то што је та институција произвела вакцину против грипа.

„Ово је велики дан за Србију, велики дан за Инстутут ‘Торлак’ јер смо направили нову вакцину“, рекла је директорка и додала да је дистрибуција јутрос почела и вакцине ће према плану Института за јавно здравље Србије бити распоређене по домовима здравља у току дана.

Стоиљковић је рекла да ће Торлак и даље наставити да производи и дистрибуира вакцину против грипа у зависности од плана, док буде била потребна.

Она је навела да је много труда и рада уложено и захвалила свим запосленима који су учествовали у томе на преданом раду и стрпљењу.

Став да се мере избалансирано пооштре

Лончар је изјавио, уочи седнице Кризног штаба, да ће се расправљати о свим мерама у борби против корона вируса које могу да дају резултат и да је став да се мере избалансирано пооштре, како би се деловало превентивно.

Он је за РТС рекао да се пре седнице, која је почела око 9 сати, чуо са неким члановима Кризног штаба и да су они мишљења да не треба чекати да се деси сценарио са огромним бројем оболелих.

„Став је да превентивно делујемо, нађемо баланс, пооштримо мере, али да буде избалансирано и да смо сигурни да ће дати резултат“, рекао је Лончар.

Упитан које ће мере бити на дневном реду, Лончар је рекао да ће се расправљати о свим мерама које могу да дају резултат.

„Желимо превентивно да делујемо, да не реагујемо тек кад имамо озбиљно попуњење капацитете, преморене људе, кроз то смо прошли и немамо разлога да не учимо и на својим и туђим примерима који нису дали добре резултате. Кад смо се понашали одговорно, имали смо резултат, зато молим за јединство и солидарност“, рекао је Лончар.

Он је навео да се не ради само о оболелима од короне, већ и о другим пацијентима који морају да се лече, а на које се такође мора мислити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг