Чачак – Још као дете замишљао је велике грађевине, али своје идеје није приказивао кроз цртеже као већина малишана него кроз макете. Миша Стевановић (33) из Чачка један је од оних који је свој хоби преточио у успешан посао, али је за то било потребно много љубави, труда и одрицања. Овај макетар својим вештим рукама до сада је направио на десетине макета, а ту су и оне које одишу локалпатриотизмом попут конака Јована Обреновића и чачанских терми. Након што је одушевио Србију, његових руку дела обишла су и Европу.

“Све је почело као хоби кад сам имао 10 година, увек су ме привлачили грађевински објекти и архитектура. Кад правим макете увек крећем од темеља, па све до крова, као што се објекти иначе праве. Кроз свој рад пројектујем и стварам објекат онако како би требало да изгледа у стварности. Трудио сам се да моје радове види што више људи, обилазио сам бројне сајмове и тако добио и своју прву пословну понуду, да направим макете монтажних кућа намењених за продају“, каже за РИНУ Миша.

Фото: РИНА

Како се број заинтереосваних клијената ширио, тако је и Миша развијао свој посао. Уз подрушку Научно-технолошког парка у Чачку постао је иноватнивнији и конкуретнији на тржишту.

„На почетку сам користио природне материјале, гипс, дрво и лепио део по део. За оне најситиније украсе у руке узимао и пинцету. Сада, захваљући свременој опреми нове материјале израђујем сам, користим ласер за прецизно сечење делова и 3д штампу. Све то ми омогућава да чак и најзахтевније грађевине представим тачно онако како изгледају у стварности, буквално у милиметар“, каже овај макетар из Чачка.

Кроз свој рад тежи да сачува и српску аутентичност и изглед традиционланих грађевина од заборава. Сан му је да једног дана направи и свој Парк макета у ком би сви објекти значајни за Чачак, али и државу били представљени у размери 1:20. Овај младић до сада је показао да све што замисли он и оствари и најбољи је пример да кад у нешто уложите пуно љубави, вољу и жељу.. успех је загарнтован.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА