Остварили смо огроман успех на међународном тржишту капитала уз никада веће интересовање инвеститора да улажу у наше хартије од вредности. То је показатељ не само економских резултата до сада већ и поверење у оно што планирамо, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали.

Интересовање инвеститора никад није било веће за српске обвезнице, на тржишту капитала прикупљено је 1,75 милијарди долара.

Остварили смо огроман успех на међународном тржишту капитала уз никада веће интересовање инвеститора да улажу у наше хартије од вредности. То је показатељ не само економских резултата до сада већ и поверење у оно што планирамо“, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали.

Како каже министар, у условима кризе и неизвесности, када је новац никада скупљи инвеститори су показали велико поверење у нашу земљу.

„На истом смо нивоу као Мађарске а бољи од рецимо Румуније или Турске. На крају јануара ћемо имати удео јавног дуга у БДП-у бити 50,2 одсто“, истакао је Мали.

Министар је објаснио да је активније тржиште у доларима него у еврима и да смо се због тога задужили у доларима, а своповали у евре, и на тај начин минимизирали ризик.

„Уз контолу јавног дуга ми ћемо то уложити у инфраструктуру, а не за потрошњу. Ми плате и пензије повећавамо из реалних извора, апсолутно смо солвентни, имамо новац и измирујемо све своје обавезе и то је велика сигурност за наше грађане“, рекао је министар финансија.

У Давосу су се водили интезивни разговори са европскима и светским лидерима, економистима, компанијама, и тражио прави приступ решења економске кризе, јер, како каже миснистар, неизвесност мора да се реши.

„Морамо да наставимо овакву економску политику, али још боље и још агресивније, посебно улагањем у зелену агенду и нове изворе енергије. Сада се прави нова подела карата у свету и желимо да будемо део тога, не желимо више да заостајемо“, нагласио је Мали.

За наградну игру „Узми рачун“ и победи влада велико интересовање, а ускоро почиње и извлачење.

„Сваки рачун који скенирате је потенцијални добитни тикет, поделићемо 10 станова. За грађане је најбиније то да сваки динар који не оде у сиву економију биће уложен у нове школе, вртиће, болнице и све оно што је потребно грађанима“, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали.

ТопПрес/ Извор: РТС