Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је пројекат Експо 2027. наш нови извор раста, који ћемо максимално искористити како бисмо дошли до очекиваних 100 милијарди евра БДП-а.

Мали је рекао да је директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева Србију описала као светлу тачку на глобалном нивоу и да то, како је навео, није случајно.

„Са Експом и јасно дефинисаним циљевима економске политике вучемо праве потезе. Судећи по показатељима, добро стојимо у условима невероватне нестабилности“, рекао је Мали за Пинк.

Додао је да јавни дуг Србије износи 49,5 одсто, док је он у земљама еврозоне 89 одсто, док неке земље бележе јавни дуг и од 100 и 120 одсто БДП-а.

Истакао је да ће Експо, уз Програм „Скок у будућност – Србија 2027“, активирати 323 пројекта у целој земљи, укупне вредности 17,8 милијарди евра.

„Хоћемо да завршимо пројекте које смо започели, болнице, школе, клиничке центре, да улажемо у пољопривреду, енергетику, образовање, здравство. Никада пре у економији нисмо побеђивали, сада побеђујемо“, рекао је Мали.
Аргументе за оптимизам Мали проналази у чињеници да је у првом кварталу ове године српски БДП порастао 4,7 одсто, што је, како је рекао, најбољи резултат у Европи и истовремено велика потврда да смо на добром путу, упркос свим глобалним кризама и изазовима.

Поводом годишњице од добијања организације престижне манифестације у којој се Србија такмичила са Америком, Шпанијом, Тајландом и Аргентином, Мали је рекао да је Експо велика шанса да се наша земља представи на најбољи начин те да допринесе даљем економском расту.

„Србија ће 2027. године бити центар света, представиће се више од 120 земаља, а очекује се више од три милиона посетилаца“, истакао је Мали.

Додао је да у Сурчину на 212 хектара ниче нови град и да је у овом тренутку тамо велики број машина и радника – земља се насипа, постављени су шипови за сам Експо, а сада се постављају и за Национални стадион, док на јесен почиње изградња 1.500 станова.

„Крећемо на јесен да градимо станове, тих 1.500 станова о којима је председник говорио. Крећемо да градимо акватик центар, који ће бити центар водених спортова. Одмах након тога, кад завршимо све, дакле, након 2027. године, градимо и тематски парк“, рекао је Мали.

Нагласио је да је циљ да до 2027. просечна плата достигне 1.400 евра, а пензија и минималне зараде 650 евра, као и да смо већ успели да спустимо незапосленост на 9,4 одсто, уз даљи тренд смањења.

„Да постигнемо историјски висок ниво запослености, будући да више од 2,3 милиона људи у Србији ради и плаћа порезе и доприносе“, навео је Мали.

Додао је да нас једна инвестиција води у друге, као и да смо били земља без перспективе, на ивици банкрота, а сада смо домаћини највећег светског догађаја, чиме је, како је рекао, грађанима пружена потпуно другачија перпсектива живота.

Због свега тога, Мали је истакао да је Експо сјајна шанса да се Србија представи на најбољи могући начин.

„Желимо да представимо све оно што смо урадили у протеклих 15 година, али с друге стране и да допринесемо расту наше економије, зато смо, паралелно са Експом, и представили оно чему је председник пре два дана говорио, а то је програм Србија 2027. Дакле, треба да наставимо и искористимо следеће три и по године – инвестиције у путну инфраструктуру, у железницу, у школе, у енергетику, у здравство, дакле, у све оно што подиже квалитет живота грађана Србије“, нагласио је Мали.

Додао је да ће брза пруга до Суботице бити завршена до краја године, када ће се за сат и десет минута путовати од Београда до тог града на северу Србије.

Осврнуо се и на јучерашњу посету мултифункционалне дворане за мале спортове Завода за спорт и медицину спорта Србије на Кошутњаку, са председником Србије Александром Вучићем, у коју је уложено 20 милиона евра, и рекао да спортисти сада имају врхунске услове.

„Чека нас Олимпијада у Паризу, спортисти се боре за себе, али увек представљају и нашу земљу, и зато су улагања у спорт неопходна“, истакао је Мали.

Најавио је да ће се спортистима исплаћивати по 200.000, 100.000, односно 60.000 евра за освојену златну, сребрну, односно бронзану медаљу на предстојећим Олимпијским играма у Паризу.

Додао је да држава озбиљно приступа спорту, као и образовању, здравству и свим аспектима живота, због чега постајемо атрактивнији и конкурентнији, као и да се тренутно разговара са највећом компанијом која управља великим светским стадионима да преузме управљање националним фудбалским стадионом када буде завршен, те да ће се нова инфраструктура искористити за наставак организације великих догађаја.

Изразио је очекивање да ће се 2028. године финале Лиге Европе играти на новом стадиону у Сурчину.

„Све то је резултат одговорног управљања економском политиком, будући да је 2012. године српски БДП износио тек 33 милијарде евра, незапосленост је била 25,9 одсто, просечне плате 330 евра, пензије 202 евра, а минимална зарада 15.700 динара“, подсетио је Мали.

Нагласио је да је важно да будемо одговорни и искористимо Експо као највећу шансу и тиме подигнемо имиџ наше земље.

ТопПрес/ Извор: Танјуг