Министар Синиша Мали изјавио је да ће од 15. марта почети пријаве пензионера заинтересованих за пензионерску картицу и додао да на њу има право 1,65 милиона најстаријих.

Мали је истакао да ће пријава бити једноставна и да ће сваки пензионер моћи на лак начин да се пријави.

Брига о грађанима и њихов животни стандард су у фокусу политике Владе Србије, а, посебна пажња се посвећује нашим најстаријим суграђанима, који су изградили ову земљу и имали разумевања онда када је било потребно донети тешке мере и спровести тешке реформе како би се Србије опоравила од лоше економске ситуације у којој је налазила, изјавио је данас потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.

Министар је нагласио да су пензионери у Србији од 1. новембра 2022. године добили увећање пензија од девет одсто, а да су им потом пензије још једном повећане од 1. јануара ове године за 12,1 одсто.

„То је повећање пензија од 20,8 одсто кумулативно у последња три месеца и највеће повећање пензија до сада. Међутим то није све, већ, како би додатно помогли и подржали наше најстарије суграђане и побољшали њихов животни стандард, припремамо нове пензионерске картице за бројне попусте и погодности које ће пензионери у Србији моћи да користе почев од 1. октобра ове године“, рекао је министар Мали, наведено је у саопштењу.

Каже да су нове пензионерске картице само још један од начина да држава каже хвала најстаријим суграђанима и нашим херојима.

„Не видим шта би било ко могао да има против пензионерских картица које ће моћи да имају сви пензионери у Србији и које ће им свима донети бенефите и погодности. Нажалост, и против овога се могу чути негативни коментари. Али, нека их, нека критикују и не воде рачуна о нашим пензионерима. Ми ћемо наставити да водимо рачуна о најстаријима и то је политика од које нећемо одустати“, истакао је Мали.

Министар је нагласио и да ће држава започети акцију како би привукла што више друштвено одговорних компанија да се укључе и на тај начин помогну и подрже наше најстарије суграђане и њихов животни стандард.

„Циљ нам је да привучемо што више компанија да се укључе у нашу акцију и на тај начин покажу друштвену одговорност. Иако се почетак пријаве тек очекује, за сада, између осталог знамо, да ће попусте пензионерима обезбедити неки велики трговински ланци“, навео је Мали.

Министар је рекао да је реч о „новој генерацији“ пензионерских картица, које ће бити значајно унапређене у односу на постојеће које сада издаје ПИО фонд, јер ће нове картице нудити много више погодности.

Објаснио је и да ће пензионери коришћењем картице моћи да прикупљају бодове, који ће им омогућити додатне попусте и погодности.

Он је подсетио и да је ПИО фонд припремио сјајан, информативни Водич за пензионере, који се већ дистрибуира на њихове кућне адресе, а у којем пензионери могу прочитати бројне корисне и занимљиве текстове – о историјату пензијског система у Србији, који ове године обележава век постојања, о одмору у бањама, друштвеним активностима које се организују путем удружења пензионера и дневних центара и клубова за најстарије, о дигиталној едукацији старијих.

ТопПрес/ Извор: Танјуг