Мали: Они који нису добили 30 евра добиће их следеће недеље, велики сам оптимиста за повећање плата и пензија

Мали: Они који нису добили 30 евра добиће их следеће недеље, велики сам оптимиста за повећање плата и пензија

Због великог броја пријава, догодило се да су неки грађани остали без државне помоћи од 30 евра, али ће те грешке бити исправљене следеће недеље, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

„Ако су поднели пријаву и рекламирали да постоји нека грешка, апсолутно ће то да добију током наредне недеље. Нама је важно да сваког грађанина испоштујемо на прави начин“, рекао је Мали за Прву телевизију.

Најавио је да помоћ могу очекивати и грађани Косова и Метохије.

„Ми ћемо сада у понедељак 24. маја исплатити све наше грађане на Косову и Метохији којима исплаћујемо по 100 евра, укључујући и децу, и 200 евра за све незапослене који живе на КиМ“, рекао је Мали.

Најавио је да ће друга рата помоћи аутопревозницима бити исплаћена 26. маја, а 8. јуна Влада ће исплатити трећу траншу помоћи од 50 одсто минималне зараде за запослене.

Велики сам оптимиста за повећање плата и пензија

Синиша Мали изјавио је да се у инфраструктуру и екологију у Србији улаже више него икад и да је велики оптимиста када је у питању повећање плата и пензија у наредном периоду.

Мали је истакао важност инфраструктурних пројеката за стопу привредног раста, за повећање плата и пензија.

Он је рекао да се данас висе него икада улаже у инфраструктуру, али и екологију, и напоменуо да је са са стопом раста преко шест одсто, Србија ове године прва у Европи.

„Улагање у инфраструктуру вам подиже квалитет живота, запошљава привреду, подстиче приватне инвестиције, имате нове фабрике које ту ничу. Ми смо ове године са стопом раста преко шест одсто, први у Европи“, истакао је министар.

Он је рекао и да је велики оптимиста када су у питању очекивања за повећање плата и пензија у наредном периоду, а да је план да до краја 2025. године просечна плата у Србији буде 900 евра, а просечна пензија 430 евра, и указао да пандемија корона вируса није имала негативан утицај на стопу незапослености.

“Прошле године стопа незапослености је износила девет одсто, а претходне, 2019. године, 10,4 одсто, што значи да пандемија није имала негативан утицај на то”, оценио је Мали.

Он је најавио до краја године почетак изградње прве линије метроа у Београду и поменуо да је Скупштина Србије усвојила недавно Закон о метроу и градској железници, чиме су се створили сви правни предуслови да се крене са реализацијом овог пројекта.

Министар је ове недеље потписао финансијски уговор с потпредседницом ЕИБ-а Лилијаном Павловом за пројекат Гасни интерконектор Ниш – Димитровград – Бугарска, што је, како је рекао, важно и због питања екологије, јер је природни гас добар извор енергије.

Исплаћен први део, без додатних пријава за још 30 евра

Синиша Мали изјавио је данас да је укупно 5.750.000 грађана добило први део помоћи у износу од 30 евра и да нема потребе да се људи поново пријављују за других 30 евра предвиђених за новембар.

Он је додао да је током исплате првих 30 евра помоћи било неких грешака које ће се проверити, али да нема много рекламација, а нагласио је да неплаћене казне не утичу на исплату помоћи.

„Имате личне карте које су, на пример, истекле. Ако су људи рекламирали да постоји грешка, новац ће добити следеће недеље, решићемо проблем“, рекао је Мали.

Он је најавио да ће у понедељак 24. маја грађанима у српским срединама на Косову и Метохији бити исплаћено по 100 евра, као и 200 евра незапосленима, а 26. маја следи исплата за аутопревознике, док ће се 8. јуна исплаћивати и трећа минимална зарада.

Министар је подсетио да је предвиђено да се 15. или 16. јуна на рачун свих незапослених пребаци и износ од 60 евра, као и додатних 3.000 динара за вакцинисане грађане, а да за то нису потребни докази о вакцинацији, већ да све постоји у оквиру еУправе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI