Због ситуације са епидемијом корона вируса и околностима које је изазвала, мале занатске пекаре у Србији бележе губитак промета од 70 до 85 одсто и суочавају се с губитком тржишта, изјавио је данас председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

Он је за Танјуг рекао да је помоћ државе привреди била од великог значаја, али да су важне и додатне мере које би олакшале пословање малих пекара широм земље.

Индустрија пекарских производа у Србији, која снабдева велике трговинске ланце, бележи раст промета јер су „велики пекари“ преузели на себе део терета малих локалних занатских пекара које су у проблему што се пословања тиче.

Пралица каже да су мале пекаре затварањем школа и забраном изласка старијима од 65 година, изгубиле око 60 одсто купаца.

„Покушавамо ипак и настојимо у томе да задржимо раднике и грађане редовно снабдевамо пецивом и хлебом“, рекао је Пралица.

Истиче да је проблем и налажење кадра са искуством јер многи пекари одлазе у иностранство, што је довело и до тога да им плате сада буду веће него раније.

„Помоћ државе је била важна, али битно је да што пре договоримо и даље мере помоћи с ресорним министарствима јер се бојим да би врло брзо могло да дође до поремећаја снабдевања тржишта и затварања пекара“, упозорава Пралица.

Истиче да је важно да се нађу адекватна решења да се преброди криза.

Такође апелује на пекаре да поштују прописе, издају фискалне рачуне, и указује да није лако организовати рад и пријављивање радника у ситуацији када они долазе да раде, врло брзо одлазе и смењују се…

Указујући да је услед контрола Пореске управе протеклог месеца е привремено затворено око 300 пекара, Пралица наводи да је то велики проблем и указује да је важно да постоји разумевање у оваквој ситуацији.

Било би добро да казне буду кроз неку врсту опомене, или да оне буду блаже, а да не долази до затварања што такође доводи до последица, рекао је Пралица.

Додаје и да је ова криза поново показала да су микро предузећа најважнији део привреде и да је такође важно да се сачувају занати и предузетништво.

Министар финансија Синиша Мали указао је недавно да је Пореска управа у протеклих неколико недеља тежиште својих активности ставила на теренску контролу пекара и додао да је инспекција од 500 пекара које је контролисала утврдила неправилности у раду код више од 300 њих.

Углавном су се неправилности односиле на неиздавање фискалних рачуна и непријављивање радника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг