Aриље – Центар производње црвеног злата управо је Ариље, како би сачували свој производ од елементарних непогода и могли мирно да спавају малинари су своје засаде осигурали.

„Пре него што почнемо са било каквим радовима у нашим малињацима, прво их осигурамо. Осигурање је у претходном периоду веома приступачно , држава сувенционише са 70 одсто, док произвођач даје 30 одсто. Свима нама осигурање много значи јер смо много опуштенији током рада и знамо да ћемо на крају производње имати сигуран приход без обзира на то какве ће временске прилике бити. Сведоци смо да је у последњих неколико година било свега, од мраза, кише, па до суше, тако да је осигурање спас за српског пољопривредника, каже малинар Драгош Луковић за ГЗС.

Фото: ГЗС

„Ово је прилика коју малинари треба да искористе и не ризикују своју производњу под отвореним небом јер улог је заиста велики“, додаје Луковић.
Оно што малинарима ове године отежава производњу као и свим осталим пољопривредницима јесте недостатак сезонских радника.

„Спремни смо да раднике добро платимо, али их је све мање заинтересованих да раде у ариљским малињацима. Биће проблем ко ће обрати ариљске малињаке“, каже Луковић.

Драгош Луковић, фото: ГЗС

Оно што је ове године евидентно јесте да ће цена малине имати високу цену, али нас прати знатно поскупљење репроматеријала. Колика ће рачуница бити, још је рано да се закључује, обзиром да тек улазимо у малињаке и месеци пред нама итекако могу да нас изненаде и снегом и мразом, закључује Луковић.

 

 

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС