Топола – Берба малина у селима подно Рудника полако се приводи крају. После доста тешкоћа и ниске цене малина је доживела прави процват а воћари задовољно трљају руке, јер ће од овогодишње бербе имати и солидне зараде. Саша Савић је у овој производњи дуго година и истиче да малина има будућност и да треба подизати нове засаде јер ово воће не захтева велика улагања а солидно рађа.

Фото: ТопПрес

„Малине су родиле сасвим задовољавајуће за ову годину са површине од око једног хектара  било је близу 9.000 тона рода тако да сам ја презадовољан. Гајим сорту виламет која је и најзаступљенија на нашим просторима, то је ипак сорта која је најцењенија. Иако је било суше, уз повремено наводњавање изборила се прилично добро, било је проблема са позним пролећним мразевима тако да су нам врхови остали непотпуни али све у свему једна добра година за малину у овом крају испод Рудника“, каже за ТопПрес Сале Савић из Јарменоваца.

Саша Савић, фото: ТопПрес

Уз бројна поскупљења и велика улагања воћарска производња није ни мало лака, због тога је добра откупна цена ветар у леђа пољопривредницима да опстану у том послу.

„Малина је доживела прави процват, код нас овде је почетна цена  била 450 динара  а дошли смо до 500 динара за килограм. Годинама смо имали  много проблема, малина је имала лошу цену али хвала Богу то је све иза нас и сада нас надам се очекују све боље и боље године“, истиче Савић.

Фото: ТопПрес

Радници сезонци који су били ангажовани за бербу малина у засаду код Савића имали су храну, пиће и 3.500 динара зараде.

Саша наглашава да после дугогодишњег бављења малином, и те како треба гајити ово воће и не одустајати на првом проблему, јер како каже, малина има будућност.

Саша и његови радници, Фото: ТопПрес

„Многи су повадили малину и одустали од ње, али то је грешка, малина дефинитивно има будућност. Не треба одустати при првом проблему, било је тешкоћа, лоших година, мразеви, град, лоша цена, али ето све се то издржи и напокон смо дочекали добре године и зараду од овог воћа. Малину треба садити, нарочито у овим селима око Рудника, где је брдовито и где она и добро рађа, посебно обратити пажњу на садни материјал, јер и ту је било проблема, доста заражених садница, али из године у годину проблеми се решавају“, рекао је овај воћар.

Фото: ТопПрес

Малина из његовог засада путује на инострано тржиште. Ових дана се берба полако приводи крају а за бербу је спремна купина коју Савић такође гаји и нада се доброј цени.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес