Малине се беру кад хоћете и колико хоћете, а зарада се после дели са власником парцеле

Малине се беру кад хоћете и колико хоћете, а зарада се после дели са власником парцеле

Ивањица – Берба малина широм западне Србије већ је почела, а један од највећих проблема за власнике парцела било је како наћи добре раднике како свој род не би препустили случају. Они који то нису успели на време одлучили су се на други корак и решили су да своје „руднике црвеног злата“ издају и на тај начин, узимајући део зараде остваре профит. У таквој ситуацији нашла се и Ратка Пауновић која у близини Прилика код Ивањице има малињак који не може обере, а на жели да јој воће пропадне.

„Малињак се налази поред реке Моравице у равници и просторе се на око 20 ари. Све време сам водила рачуна о том малињаку, дохрањивала, заливала, стрепела од падавина и кад је дошло на брање раднике је било немогуће наћи. Зато сам одлучила да га изнајмим док берба траје. Онај ко се одлучи да се прихвати тог посла може да заради више него да иде у класичну бербу малина, притом је такорећи сам себи газда“, каже за РИНУ Ратка.

Она додаје да је пракса да се зарада од продаје дели у одрђеним процентима које одреди власник парцеле. Откуп је већ обезбеђен, а по обрани род на дневном нивоу долазе хладњачари. Малина је добро родила и невреме које је претходних дана захватило Ивањицу заобишло је овај крај.

„Суша је донекле умањила род, али оно што је најважније јесте да нас је заобишао град. Приходи на ових 20 ари крећу се око 2.000 килограма, а да их оберу потребно је око четири спремна берача. Много је тешко наћи добре радника и зато је пракса да се у том случају малињак изнајми јер је већа вероватноћа да ће се тада неко одлучити да се упусти у бербу. Јер, може да бере кад хоће и колико хоће и да се прилагоди својим потребама. Понуда сам имала доста, али би у задњи моменат доста отказали“, истиче Ратка.

Ако се узме у обзир да ће просечна цена по килограму малина ове сезоне износити око 400 динара, онда је рачуница и више него јасна. За разлику од Ратке која издаје малињак током бербе, постоје и власници парцела који због живота и посла у граду их издају током читаве године и наплаћују месечну ренту. Онај ко се одлучи на овакав потез неопходно је да током читаве године улаже у малињак, али тада са власником ком је већ платио „кирију“ не дели проценте, већ читаву зараду од продаје малина узима за себе.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0