Ношење заштитних маски у затвореном простору  се  препоручује и то је један од закључака седнице Кризног штаба због епидемије корона вируса у Србији. Осим тога, Кризни штаб је дао препоруку о формирању две централне ковид 19 болнице – КБЦ Бежанијска коса у Београду и Клиника за плућне болести у Нишу.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић изјавио је да ће ношење маски бити обавезно у градском и приградском превозу и да грађани без маски неће моћи да уђу у возила.

Јанковић је новинарима након седнице Кризног штаба рекао да остаје као препорука да се маске носе у затвореним просторима.

„Што се тиче отвореног простора, важно је држање социјалне дистанце“, навео је Јанковић.

Он додао да на снази остају и даље досадашња ограничења – за затворени простор максимално 500 људи, док на отвореном нема ограничења.

Упитан да ли су предвиђене неке казне за неношење маски, Јанковић је рекао да је Кризни штаб заузео став да казнена политика није решење, али да се у јавни превоз не може ући без маске.

Важно је напоменути да маске не морају бити хируршке, купљене у апотеци већ грађани могу користити и памучне маске ѕа вишекратну употребу и слично, наводи се у званичном саопштењу.

Што се тиче затворених простора, кризни штаб је упутио препоруку свим грађанима да у свим затвореним просторима носе маске, са посебним акцентом на поште, банке, јавне институције као и продавнице и тржне центре.

Како је наведено, Влада Републике Србије наставиће и у наредним данима да са великом пажњом прати развој епидемиолошке ситуације и о свему ће редовно и благовремено обавештавати грађане.

Влада Србије потврдила одлуке Кризног штаба

Влада Србије потврдила је одлуке Кризног штаба да је од данас обавезно коришћење заштитних маски у градском и међуградском превозу, а да је, што се тиче затворених простора, препорука свим грађанима да у свим затвореним просторима носе маске.

Када је реч о затвореним просторима, посебан акценат је на поштама, банкама, јавним институцијама и продавницама и тржним центрима.

Путницима који не носе маске неће бити допуштен улаз у превозна средства.

Маске не морају бити хируршке, купљене у апотеци већ грађани могу користити и памучне маске за вишекратну употребу, наведено је у саопштењу Владе.

Влада Србије наставиће и у наредним данима да са великом пажњом прати развој епидемиолошке ситуације и о свему ће редовно и благовремено обавештавати грађане.

Кисић: Контролор за ношење маске да буде у нашим главама

Чланица Кризног штаба, докторка Дарија Кисић Тепавчевић, изјавила је данас да је маска механичка препрека за ширење вируса и да је препоручљиво носити је свугде где постоји могућност за контакт са другом особом дужи од 15 минута, на удаљености мањој од метра.

Поводом најновијих одлука Кризног штаба, она је за РТС истакла да је обавезно ношење маски у градском и приградском превозу, а да се на свим осталим местима ношење маске препоручује.

На питање ко ће у градском превозу контролисати да ли путници носе маске, докторка Кисић Тепавчевић је одговорила да је основно да схватимо да смо сами себи контролори.

„Биће у превозним средствима особа које ће опомињати да се носе маске, али напомињем да сви треба да схватимо да тај контролор треба да буде у нашим главама“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

На наводе новинара БИРН-а да подаци са сајта цовид19.рс нису тачни и да је број оболелих и преминулих већи, докторка Кисић Тепавчевић одговара да није сваки пацијент који је имао ковид-19 на крају умро од последица те инфекције.

Она је објаснила да, када је реч о једној заразној болести, говоримо о смртним исходима који се могу довести у везу са инфекцијом.

„Такође, ту разликујемо и директни узрок смрти, непосредни узрок смрти и различите факторе који су посредовали. То је устаљена методологија Светске здравствене организације коју ми пратимо“, објаснила је докторка Кисић Тепавчевић.

Она је истакла да постоји медицинска документација за сваког појединачног пацијента о томе шта је био директни узрок смрти.

„За све болести постоји таква методологија, ми је пратимо и у обавези смо да све пријављујемо и Светској здравственој организацији, што редовно и чинимо“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

ToпПрес/ Извор: Вечерње новости, Танјуг