Маст од јазавца лечи разне болести, верује се да помаже и код запаљења плућа

Маст од јазавца лечи разне болести, верује се да помаже и код запаљења плућа

Топола –  При самом помену јазавца  помислимо на штеточину која припада породици куна,  живи у одајама испод земље које сам копа. Међутим, можда ће вас изненадити да се маст од ове животиње користи као исцељујићи мелем. Наиме, јазавичева маст помаже код лечења туберкулозе, астме, бронхитиса, кашља, болести панкреаса, ишијаса, реуме, хемороида, „курјег ока“ и рана.

О лековитости ове масти, најбоље сведоче ловци који јазавичеву маст и справљају. Они објашњавају да се јазавац храни  корењем биљака, па је из тог разлога ова маст толико лековита.

Јазавац, фото: принтскрин

„Дугогодишњи сам ловац и тако сам почео да припремам маст од јазавца, првенствено јер сам ја имамо болове у колену и та маст ме је спасила. Од добро подгојеног јазавца може да се добије око један литар масти, а припрема се као и маст од свиње. Јазавци се хране корењем биљака, међу којима има и лековитих, током хибернације у коју улази сваке зиме складишти све хранљиве материје управо у свом салу, то је вероватно тајна зашто је ова маст лековита и може да помогне код разних обољења“, каже за ТопПрес један од ловаца из села Јарменовци код Тополе.

Наш саговорник објашњава да маст може да се пије а може да се користи и као мелем.

Маст од јазавца помаже код разних обољења, фото: ТопПрес

„Уколико маст треба да се пије ако је унутрашње обољење, онда се то чини ујутру, на празан желудац  и то једна кафена кашика помешана са мало чаја. Уколико се користи као мелем, намаже се  болесно место и  прекрије белом памучном крпом, помаже и код бронхитиса и запаљења плућа“, причају познаваоци овог мелема.

Оно што је битно нагласити је да се јазавичева маст не препоручује код лечење рака и леукемије, болести нерава, срца и крвних судова јер не постоје подаци да помаже у таквим случајевима.

ToпПрес

Ловци праве маст од јазавца, фото: ТопПрес

KOMENTARI