Министарка трговина, туризма, телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да ће цене основних животних намирница остати непромењене и 90 дана после 8. фебруара.

„Цене основних животних намирница остају непромењене у наредних 90 дана, почев од 8. фебруара. Исте намирнице као и раније обухваћене су овом уредбом владе – брашно, уље, млеко, свињски бут. Није било додавања нових намирница, сматрамо да се ова уредба показала као јако добра“, рекла је Матић за телевизију Прва.

Она је навела да је одлука владе (о намирницама) ступила на снагу пре два месеца и да је допринела стабилизацији цена на овдашњем тржишту, а довела је и до добре снабдевености овим намирницама.

„Заштитили смо најугроженије социјалне категорије становништва. Није дошло до скакања цена, препродавања ових намирница…Тржишна инспекција је била одговорна и радила је вредно. Верујем да ћемо добро прегурати и наредних шест месеци, за које стручњаци кажу да ће бити турбулентни на светском нивоу“, додала је она.

Матић указује на то да су у читавом свету цене хране скочиле, објашњавајући да су цене сировина поскупеле, а пре свега, поскупеле су цене енергената.

„Интересантно је да УН и њихова Агенција за храну издала први извештај ове године, где се каже да је Европа један од погођенијих континената када је реч о ценама и предвиђањима са храном. То је повезано са ковидом и са све неизвеснијом климатском ситуацијом у свету и Европи. Инфлација и цене су се кретале од 30 до 70 одсто у свету, јестиво уље је негде поскупело и до 70, и код нас је достигло рекордну цену. Поскупели су воће и поврће, али то је због поскупљења енергената“, објаснила је министарка.

Србија је, како је рекла, прошла кроз стагнацију када је у питању раст цена и то је охрабрујуће, додаје Матић.

„Међутим, не охрабрују нас извештаји агенције УН, који говоре о глобалном тржишту, и ту се неће смиривати ситуација у првој половини 2022. године. Зато смо одлучили да продужимо уредбу владе. Али у другој половини 2022. очекујемо да ће доћи до стабилизације тржишта, енергената, хране. Ми смо велики произвођачи хране, нема разлога за бригу. Биће довољно хране за наше потребе и за извоз“, истака је она.

Коментаришући ембарго Србији на извоз у Белорусију – мере Минска ће засад трајати шест месеци, а тичу се производа као што су месо, млечни производи, воће, поврће и неки други прехрамбени производи, Матић је казала да „имамо скромну размену са Белорусијом“.

„У укупном извозу, Србија мало више од 50 милиона долара извози тамо, већина су путничке гуме, нека сточна храна…скоро да нема прехрамбених производа. Ово може на ЕУ да се одрази, на нас врло мало“, рекла је Матић.

Министарка се осврнула и на туристичку сезону прошле године.

„У једној од најтежих послератних година, по девизним приливу, достигли смо најбољу годину икада, то је била 2019. година – 1,4 милијарди евра био је девизни прилив од туризма у 2021. години, забележено је преко 10 милиона ноћења. У 2022. улазимо са значајним повећањем долазака страних туриста. Очекујемо да ће бити ово година опоравка српског туризма“, закључила је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг