Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, навела је да нема места паници  након најаве о забрани извоза пшенице и да ће цене животних намирница остати исте све до маја.

Одлука о забрани извоза пшенице из Србије, подсетимо, биће донета данас или сутра.

Председник Александар Вучић упозорио је на раст цена и помаму за житарицама и нагласио да ће неминовно доћи и до поскупљења других ствари, али је поручио да Србија има свега довољно и да не треба да постоји страх од несташице.

– У сваком случају ситуација је тешка, али ми смо тога били свесни. Државно руководство и Влада Републике Србије свесна је ситуације и припремала се за ову ситуацију. У пирлог томе говори и чињеница да су робне резерве пуне. То значи да је влада већ месецима уназад припремала стратегију, доносила робне уредбе о ограничењу цена основних животних намирница, нафтних деривата и нафте. Не можемо да кажемо да нас је ово ухватило неспремне. Нема места паници, али је разумљиво. Апелујемо на своје грађане да верују у своју државу – рекла је Татјана Матић у јутарњем програму на Курир телевизији.

Министарка тврди да цене животних намирница остају ограничене и да их има довољно за све.Цена основних животних намирница остају ограничене до маја. Има довољно основних животних намирница за све. Кад говоримо о пшеници, првенствено о житу и кукурузу, ми смо једни од највећих извозника на свету. Ми имамо сасвим довољно и жита из претходне године, а и у сетви је јако пуно било посејано, тако да се чека летња жетва. Ова нова мера која се уводи има за циљ заштиту и превенцију домаћег тржишта. Постоји повећања потражња на нашим берзама за житом, неко ће ту профитирати, а неко је већ профитирао и то је у реду. Мада, обавеза државе је да мисли о својим грађанима, потрошачима и да заштити свој национални интерес – рекла је министарка.

 

ТопПрес/ Извор: Пинк.рс