Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поздравила је одлуку владе о ограничењу извоза пшенице, кукуруза, уља и брашна, као и усвајање Уредбе о ограничењу цене нафтних деривата и истакла да нове мере доприносе стабилности животног стандарда грађана.

„Због кретања цена на светском тржишту која су у сталном порасту било је неопходно да на одређен период ограничимо извоз зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза, прекупе и сунцокретовог уља, како бисмо реаговали на потенцијалну опасност која прети нашем тржишту“, навела је Матићева у саопштењу.

Кажа да је снабдевеност свим овим производима добра, али да су због потреса на глобалном тржишту ове мере важне због обезбеђења сигурности становништва и наше економије.

Она је додала да ће и одлука о ограничењу цена нафтних деривата, такође, допринети стабилизацији и напоменула да нова уредба ступа на снагу данас и важи наредних 30 дана.

Подсећа да се односи на нафтне деривате евро дизел и бензин евро премијум БМБ 95.

Новом Уредбом предвиђени су услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима, а утврђује се максимална малопродајна цена.

Пивредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање, обавезују се да, уколико су до доношења уредбе испоручивали деривате, наставе са испоруком искључиво утакањем у резервоаре превозних средстава.

Такође, донета је и одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте оловног бензина, безоловног бензина и гасних уља.

ТопПрес/ Извор: Танјуг