Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је Танјугу пред данашњу седницу Кризног штаба да мисли да људи који су се вакцинисали или прележали корону имају право на прославу Нове године у контролисаним условима.

„Мислим да здравствена струка треба да изнесе свој став о томе, али имамо јако велики број људи који се вакцинисао, ревакцинисао и примио бустер дозу или је прележао корону. И мислим да они имају право да уживају у божићним и новогодишњим празницима у ограниченим групама и уз поштовање свих здравствених мера“, рекла је Матићева након доделе новогодишњих пакетића у Дому за заштиту деце „Моша Пијаде“ на Вождовцу.

Министарка је додала да они који се нису вакцинисали треба сами да преузму одговорност за то што се нису заштитили.

Ваучери брзо „плану“, пријавите се што пре

Од 1. јануара следеће године грађани Србије ће моћи да се пријављују за туристичке ваучере у вредности од 5.000 динара, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да је до сада пријављено 1.200 угоститеља и да ће тај број сигурно бити још већи.

Она је за телевизију К1 рекла да ће нових 100.000 ваучера моћи да се искористе до 20. новембра наредне године.

Према њеним речима, девет категорија становништва моћи ће да искористи ваучере, а то су пензионери, студенти, запослени који имају примања мања од 70.000, људи који користе туђу негу и помоћ по основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању, ратни војни инвалиди, цивилни инвалиди рата који имају право на ту помоћ, као и незапослени који су пријављени код Националне службе за запошљавање.

Матић је навела да је прошлогодишње искуство показало да су ваучери отишли у рекордном року и истакла да је најбоље да се грађани што пре пријаве.

Додала је и да ће 1. јануара радити три поште, 2. јануара 34, а 3. јануара 54 поште, док ће од 4. јануара радити уобичајено.

Процедура пријављивања иста је као и раније, па се захтеви предају на шалтерима пошта, при чему је неопходно имати потврду о примањима.

За пензионере то је последњи пензијски чек, за запослене потврда о запослењу и оствареној заради исплаћеној у месецу који претходи ономе када се подноси пријава, а за студенте уверење са факултета којим доказују да студирају у текућој школској години.

Ових 100.000 ваучера покривају суму од 500 милиона динара колико је у републичком буџету за 2022. предвиђено за ту сврху.

Матић је изразила уверења да ће се у будућем периоду још више средстава одвојити за ту намену.

„Успели смо прошле године, захваљујући Министарству финансија и премијерки да обезбедимо додатна средства и прошле године је подељено 150.000 ваучера, што је 750 милиона динара, а ове године је 500 милиона динара опредељено, надамо се да ће бити простора за додатна средства“, нагласила је Матић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг