Републичка дирекција за робне резерве је у понедељак и данас почела да шаље уговоре о испоруци брашна млинарима и пекарима који су се нашли на списку за субвенционисано брашно, достављеном дирекцији, изјавила је за Танјуг министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и најавила да ће ово брашно бити подељено следеће недеље.

Према њеним речима, на списку је 212 пекара и млинара а очекује се да ће им бити подељено око 20.000 тона брашна.

„То ће пре свега обезбедити снабдевање тржишта хлебом од брашна типа 500, тзв. хлеб сава, чија је цена уредбом Владе Србије загарантована и малопродајна цена не сме да буде већа од 46 динара. То је у овом тренутку најважније“, рекла је министарка.

Она је објаснила да фирме које склапају уговоре са Републичком дирекцијом за робне резерве, достављају менице, након чега авансно уплаћују брашно и преузимају га.

„Овде је важно напоменути да једним од чланова тог уговора са Дирекцијом, они гарантују да ће брашно бити коришћено искључиво за производњу хлеба сава и да не може бити употребљено за друге сврхе“, објаснила је Матић.

На питање да ли ова испорука може спречити поскупљење производа од брашна које је Унија пекара из Ниша најавила за после Нове године, министарка је рекла да хлеб сава не сме поскупети јер је уредбом Владе Србије његова цена гарантована, а ако се то ипак деси, саветује грађане да се обрате тржишној инспекцији јер би то био прекршај за који је предвиђена казна.

Исто важи и за цене још четири животне намирнице, а то су уље, шећер, млеко са 2,8 одсто млечне масти и свињски бут, које су, такође, уредбом загарантоване и не смеју се повећавати.

Цене осталих производа од брашна, према њеним речима, нису предмет Владине уредбе, јер се она односи само на основне животне намирнице.

„Улога Владе јесте да се социјално најугроженијем становништву обезбеде основне животне намирнице по ценама које нису превисоке, што се, између осталог, постиже и интервенцијама из републичких робних резерви. Као држава која води рачуна о социјалној политици, ми то годинама спроводимо“, каже министарка трговине.

Она додаје да је за очекивати да ће се садашњи инфлаторни удар, изазван, како глобалним кретањима, тако и енергетском кризом и ценом сировина, стабилизовати почетком следеће године.

И док једни произвођачи најављују поскупљења, други сматрају да са регресираном ценом брашна од стране Владе Србије, могу и даље да послују по садашњим ценама.

Тако директор маркетинга и развоја у компанији “Дон дон“ Срђан Брцански за Танјуг каже да ће ова компанија поштовати уредбу Владе Србије која се тиче цене хлеба од брашна Т 500, да он неће поскупљивати, као и да у првом кварталу неће подизати цене ни осталим производима.

„Уз регресиране цене брашна од стране Владе Србије ми можемо да одржимо садашње цене наших производа“, каже он.

Додаје да ће надаље, пошто раде са берзанском робом, пратити стање на тржишту, али да с обзиром на залихе брашна и понашање Владе Србије, није за очекивати проблеме изазване брашном, који би се одразили кроз поскупљење.

Оно што, према његовим речима, пре може да буде разлог за касније повећање цена јесу евентуални драстични скокови цена енергената.

Гастрономија има кључну улогу у развоју туризма

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и председник Управног одбора Кулинарске федерације Србије Јован Вукелић потписали су данас Меморандум о разумевању у области унапређења туристичке понуде и развоју туристичких производа Србије.

„Гастрономија и кулинарство имају кључну улогу у развоју туризма и угоститељства сваке земље, пре свега јер представљају снажан мотивациони фактор туристичке тражње у светским размерама и одражавају специфичности и атрактивности угоститељско-туристичке понуде и културе исхране одређене дестинације. Србија има јединствену и богату гастрономску понуду која потиче од њене географске, националне и културне разноликости настале вековним мешањем становништва и управо је то најзанимљивији утисак који страни туристи примете при боравку у Србији“, навела је министарка. Додала је да потписивање Меморандума са Кулинарском федерацијом Србије, као и заједнички рад на заштити, развоју и промоцији аутентичних брендова имају изузетни значај за будућност гастрономског производа и целокупне туристичке понуде Србије.

Потписивање Меморандума омогућиће заједнички рад на активностима које доприносе унапређењу туристичке понуде и развоју туристичких производа, односно остваривању заједничких циљева заштите, очувања и развоја аутентичних брендова Србије и њиховој промоцији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг