Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас Танјугу да се цене основних животних намирница неће мењати, а да ће морати да дође до извесне корекције цене нафтних деривата, јер су због раста цене сирове нафте велепродајне цене деривата већ превазишле постојеће малопродајне.

„Снабдевеност основним животним намирницама и њихове цене ће остати стабилни и овакви какви су сад. Када је реч о нафтним дериватима, морамо имати у виду да се њихова цена формира на светском тржишту и да за нафтне компаније које раде код нас цене морају бити економски прихватљиве и да се морају кориговати“, казала је Матићева.

Подсетила је да важење постојеће уредбе о ограничењу цена евродизела и безоловног бензина истиче 13. марта и навела да су у току разговори надлежних министарстава са Удружењем нафтних компанија Србије и НИС-ом о новој заштитној цени деривата.

„Сви смо били свесни и приликом доношења прве Уредбе да су велики поремећаји на берзи и да се цена нафте из дана у дан мења. Сада је велепродајна цена у неким случајевима премашила малопродајну цену, па долази до појаве негативне марже. Као држава смо свесни тога, тако да је неопходно да се коригује та цена и да разумемо продавце, али са друге стране заштитићемо тржиште и обезбедити снабдевеност“, рекла је министарка трговине.

Подсетила је да су НИС и министарка енергетике Зорана Михајловић потврдили да деривата има довољно и нагласила да нема разлога за панику и сцене какве смо видели на бензинским станицама.

Матићева је истакла да ће тржишна инспекција и убудуће одлучно спречавати сваки покушај кршења прописа и упозорила да они који се буду тако понашали, ризикују забрану делатности.

„Када је реч основним животним намирницама, ту не очекујемо никакве промене. Та уредба о ограничавању цена основних животних намирница је већ дуго на снази и важи до маја. Неће бити никаквих промена. Нема бојазни за снабдевеност нашег тржишта храном, има је довољно и цене ће остати стабилне“, рекла је Матићева.

Она је навела да су домаћи трговци и у време ковид кризе показали да наше тржиште може да се ослони на њих.

Министарка Матић је оценила да ће најављено укидање ковид пропусница бити веома значајно за нашу земљу, јер је прошле године забележен рекордан број страних посета и више од 1,5 милијарди евра зараде од туризма.

Оценила је да је изузетно важно и да престану ратна дејства у Украјини, зато што су туристи из Русије претходних година у све већем броју долазили у Србију.

„Нама је јануар кренуо веома добро. Имали смо пораст долазака страних туриста за преко 150 одсто, домаћих за више до 50 одсто. Увелико припремамо Сајам туризма за крај марта и надамо се да ће, коначно, Београд дочекати многобројне госте из региона и земаља света и верујемо да ћемо имати прилику за опоравак који се дуго чека и да ратне теме престану да буду главне“, рекла је Матићева.

ПКС: Неће бити драстичног поскупљења горива, повећана тражња основних намирница

Снабдевеност основним животним намирницама и горивом у Србији је добра и нема потребе за додатним стварањем залиха, истакао је помоћник директора за стратешке анализе Привредне коморе Србије (ПКС) Бојан Станић.

Он је рекао за РТС да неће доћи до „експлозије цене горива“ и да ако дође до поскупљења, то ће бити на ограниченом нивоу.

Уколико би дошло до даље кризе, пре свега до ескалације сукоба у Украјини, у том случају би дошло до даљег раста цена пшенице па би се наши произвођачи због цене можда више оријентисали на међународно тржиште.

„У том случају би држава реаговала и увела мере ограничења што се ради и у другим земљама“, прецизирао је Станић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТС