Топола – У Тополи је овог викенда одржана 59. Опленачка берба, манифестација која слави вино, грожђе, културу и негује традицију. Колико је ова манифестација значајна говори и податак да је сврстана у пет најпосећенијих јесењих манифестација у Србији. Ове године 59. Опленачку бербу отворила је министарка туризма која је том приликом истакла да је Топола и ова манифестација веома значајна за промоцију туризма а нарочито винског који се последњих година интензивно развија.

Фото: ТопПрес

„Топола са Опленачком бербом представља велику наду за успех Српског винског туризма уз одговарајућу подршку и примену строгих критеријума тржишта. Верујемо да би посетама овдашњих винарија сама Топола  могла да постане попут најпознатијих светских винских регија у Француској и Италији. Препознавши тај потенцијал Министарсво за трговину, туризам и телекомуникације је у периоду од 2015 до 2022 године кроз своје програме одобрило 10.700.000 динара бесповратних средстава за пројекат Опленачка берба, а такође смо уложили 21.000.000 динара у изградњу Визиторског центра . Надамо се да ћемо наредних година улагати још значајнија средстава како у инфраструктурне пројекте исто тако и у промоцију винског туризма“, изјавила је министарка туризма Татјана Матић отварајући 59. Опленачку бербу.

Фото: ТопПрес

Захваљујући оваквим стратешким улагањима и богатој туристичкој понуди сектор туризма у  Србији  обара све рекорде, од почетка ове године нашу земљу посетило је преко  три милиона туриста од тога више од 1.300.000 страних туриста, истакла је Матић.

„Ово ће бити рекордна туристичка сезона у Србији и ако будемо фокусирани на развој винског туризма, на резултате које смо постигли и који су представљени на првом Винског сајму који смо имали под називом ‘Винска визија отвореног Балкана у Београду’. На сајму смо угостили 350 излагача и имали преко 30.000 посетилаца .Тежимо да винске путеве Србије, Албаније и Северне Македоније спојимо у једну руту која ће постати неизбежна туристичка дестинација на Светској мапи винског туризма. Управо Тополу видимо као једну од најважнијих дестинација на винским путевима Отвореног Балкана, јер винарство и виноградарство, богата историја ,драгоцена културна баштина и традиционална гостољубљивост овог краја учинице Тополу и цео овај крај незаобилазном дестинацијом и наравно неодољивом дестинацијом“, рекла је министарка Татјана Матић.

Фото: ТопПрес

Иначе Опленачка берба се одржава од 1962. године а покровитељи ове манифестације су Општина Топола и Туристичка организација „Опленац“.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес