Топола – Данас је у Тополи у Визиторској сали Туристичке организације  одржан медијски форум на тему “ Депопулација становништва Србије, стање и трагични трендови и прогнозе у програмима локалних и регионалних медија“. Форум је подржало Министарство културе и информисања, а испред Министарства на форуму  је присуствовала Славица Трифуновић,  док је домаћин скупа био Радио  iFM Топола-Опленац.

Циљ  данашњег скупа био је  да се  подстакне перманентна и темељита посвећеност локалних и регионалних медија овој тематици и покрене општедруштвена акција: „Стоп депопулацији, стоп за белу кугу“.

Др. Иван Ж. Маринковић из Института друштвених наука (Центар за демографска истраживања), чија тема је: „Депопулациони трендови у Србији“, отворио је данашњи скуп.

У наставку било је говора о теми:  „Искуства и могућности медијске обраде депопулације, посебно „беле куге“.  Некадашњи истакнути новинари: др Мирко Милетић и др Зоран Јевтовић, редовни професори универзитета, говорили су о темама:

  • „Компетентност и медијска писменост као предуслови за разумевање проблема и борбу против депопулације“ и
  • „Депопулација, исељавање младих из Србије, глобалне миграције – медијске теме у функцији борбе против катастрофалних исхода, уз посебан осврт на безбедносни аспект у блиској будућности и перспективи“.

Од садржаја на скупу –  уводних саопштења,  расправа, награђених радова са конкурса и остале грађе сачиниће се зборник докумената и казивања.

У свечаном делу скупа  уручене су  новоустановљене награде за најбоље новинарске радове са конкурса, која  носи име др Марка Младеновића, стручњака и хуманисте, једног од пионира борбе против „беле куге“ и састоји се од плакете и новчаног дела.

Додељене су  три равноправне награде – за медијски допринос борби против депопулације у Србији, које се састоје од плакете и 10.000 динара, а добитници су: Катарина Ђорђевић из Београда за текстове под заједничким насловом: „Пражњење Балкана“, објављене у дневном листу: „Политика“, Александар Нићифоровић из Новог Пазара за телевизијску репортажу: „Тројке из Новог Пазара“, емитовану на Телевизији Нови Пазар и Јелена Стојковић из Врања за репортажу: „Костин осмех нам враћа наду у живот“, објављену у дневном листу „Вечерње новости“.

Посебну награду – за изузетан медијски допринос  у борби против депопулације у Србији добио је  Милан Поповић из Београда за ТВ серију: „Задња кућа Србија“, емитовану на РТС 1. Награда се, такође, састоји од плакете и новчаног износа од 10.000 динара.  На форуму су учествовали  власници и директори радио и тв станица, портала и штампаних медија, уредници, водитељи и новинари, представници удружења, представници министарстава и институција за демографију и популациону политику.

Програмски одбор, жири за доделу награде „др Марко Младеновић“ и уредништво зборника чине:  Александар Аврамовић, новинар , др Мирко Милетић и  др Зоран Јевтовић.

ТопПрес

Учесници форума, фото: ТопПрес