Топола – Када кажемо Шумадија, углавном је прва асоцијација шљива и традиционална шљивовица. Производња домаће квалитетне ракије од домаћег воћа преноси се са колена на колено и због тога је ракија краљица свих пића. Међутим, недавно је у Загорици, надомак Тополе потекла текила, традиционално Мексичко пиће које се прави од биљке агаве.

„Агава је биљка слична кактусу али није кактус. Из породице је љиљана и врло је специфична. Њен веома меснати лист садржи сок који има слађи укус од меда, веома је лековита биљка. Годинама је у мом дворишту и увек је ту била као украс, али сам недавно од пријатеља сазнао како се прави познато пиће текила и онда сам се одлучио да покушам“, прича за ТопПрес Драган Јовановић познати произвођач ракије из села Загорица и објашњава процедуру производње:

Драган је од својих украсних агава направио текилу, фото: ТопПрес

„Лист агаве се исецка на ситне комаде, уситнио сам их додатно у муљачу за грожђе, дода се квасац и вода. После превирања приступа се печењу као и осталих ракија и од једног казана добије се око 18 литара чисте текиле. Укус је идентичан као и индустријска текила која се може купити у трговинама, код нас се слабо конзумира“.

Текила се послужује уз со и лимун.

ТопПрес

 

Текила из Тополе, фото: ТопПрес