Метеоролог Чубрило објавио најновију прогнозу: Ево када нам се враћају летње температуре

Метеоролог Чубрило објавио најновију прогнозу: Ево када нам се враћају летње температуре

Веома топао и сунчан викенд прекинуле су падавине и ниже температуре у појединим деловима Србије и према најави метеоролога време ће наредних неколико дана бити нестабилно и умерено топло
Марко Чубрило, метеролог из Новог Сада, објавио је прогнозу у којој наводи да се у прва три дана ове седмице очекује доста спарине уз честе пљускове, биће умерено топло и нестабилно, а 1. септембра услед премештања хладног фронта, падавине ће бити пролазне и стиже јаче освежење. Време ће данас бити промернљиво облачно и нестабилно уз појаву грмљавинских пљускова, посебно средином дана и после подне.

Када је у питању регион, Чубрило каже да је највећа вероватноћа за појаву пљускова над средишњим и северним пределима БиХ, западном и средишњом Србијом и понегде над истоком Хрватске, а најмања над југом региона и већим делом Јадрана.

– Ветар ће бити слаб, северозападни осим у зони пљускова где на кратко мож бити јак. Дневни максимум мало нижи у односу на протекле дане и требао би се кретати од +23 до +27 степени Целзијуса. До четвртка без веће промене, умерено топло и нестабилно уз локалне пљускове са грмљавином и могуће локалне непогоде. Ветар углавном слаб, осим у зони пљускова где на кратко може бити врло јак – каже Чубрило.

Дневни максимум ће бити од +24 до +29 степени Целзијуса.

Процена је да ће се у четвртак ће преко нас премештати хладан фронт иза којег ће надирати осетно свежији ваздух.

– Још није сасвим јасно колико ће се хладног ваздуха пробити до нас. Вечерњи ЕЦМWФ има доста јак упад хладнијег ваздуха, те би у четвртак уз пролазну кишу уследило и осетније освежење и максимуми би били до око +28 на југоистоку Србије и југу региона. Ветар би био у окретању на северни и у зони фронта на кратко јак – каже Марко Чубрило.

У петак су могуће падавине, посебно над средишњим и југоисточним деловима региона, док би на северу углавном било суво, а после петка би се разведрило, али би наредних неколико ноћи било врло свеже уз минимуме који би се кретали од +10 до +16, локално само око +7 степени Целзијуса, док би дневни максимуми били у постеном порасту.

– Око 7. септембра би поново локално дневни максимуми достизали око +28 степени Целзијуса. Од 07. до око 12. септембра стоји сигнал за јаче отопљење уз повратак летњих температура али уз доста честе пљускове, док би затим вероватно уследило ново освежење – каже метеоролог.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс