Метеоролошкиња Ана Вуковић Вимић рекла је данас да ваздушна маса са сахарским честицама прашине која је стигла и у Србију са севера Африке представља изузетну аномалију, да смо све чешће сведоци оваквих случајева и додала да ћемо вероватно имати још оваквих епизода у току пролећа.

Сахарски песак стигао је у Србију са севера Африке, а Вуковић Вимић каже за Танјуг да је песак дошао појачаним струјањем са севера Африке због антициклона изнад наших области и циклона са центром на западу који су „гурали“ песак испред себе са југа.

На питање у које све крајеве Европе је стигао песак, метеоролошкиња је навела да се песак из Африке простирао преко Медитерана, нарочито преко Италије, након чега су струје, према њеним речима, песак нанеле и у централну Европу.

Додала је да је западним струјењима песак гурнут ка истоку, ка Србији, те је захватио велики број јужних и југоисточних области Европе.

„Велика количина јесте била, али оно што је још важније била је висока и приземна концентрација песка што смо могли да осетимо можда и по дисању, а било је и здравствених упозорења“, рекла је она и додала да се некад види и жута киша упркос томе што се није осетио песак.

Навела је да је ово изузетна аномалија и да смо све чешће сведоци оваквих случајева и додала да ћемо вероватно имати још оваквих епизода у току пролећа.

„Честице тог минералног песка, односно природне прашине, су углавном веће него што су честице загађења. Значи оне се виде више у концентрацијама ПМ10 него у ПМ2.5, где су честице загађења много опасније. Оне не могу лако да се инфилтрирају у плућа због њихове величине, али када их има више, могу код рањивих група изазвати отежано дисање, можда и иритацију слузокоже“, објаснила је она.

Додала је да је ваздух сада очишћен због кише и ветра који дува и на тај начин чисти атмосферу.

„Прогнозе песка ради Републички хидрометеоролошки завод, али то не спада у стандардне временске прогнозе тако да, како сада показују индикације, нема неких већих и надолазећих таласа у скорије време, али треба пратити прогнозе“, рекла је она.

Објаснила је да честице могу да пређу хиљаде километара, да неке честице прелаце цео Атлантски океан и долазе до Јужне Америке.

Објаснила је да честице песка мијау и своју корисну улогу у климатском систему, утиче на ђубрење земљишта Кариба, док има и негативан утицан на пољопривреду и на здравље људи који живе у близини.

„Не постоје за сада процене да ли ће транспорти песка бити под будућим климатским променама чешћи и долазити у наше крајеве чешће, али оно чему смо сведоци последњих година је за науку изненађујуће“, рекла је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA