Измена Закона о експропријацији ићи ће у правцу продужења рокова, за које грађани мисле да су прекратки, као и одређивања цене, на шта су се жалили, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Она је, гостујући на ТВ Првој, истакла да је председник Србије Александар Вучић посетом Горњим Недељицама показао да жели да разговара, да су пронађена одређена решења, те да ће се изменити Закон „у смислу да ће се ти рокови за које грађане мисле да су превише кратки, сада продужити“.

„Постоји неки рок од пет дана када ствар око експропријације треба да се реши, то ће се сада сигурно продужити и око тржишне цене за коју су се грађани жалили. Неко заједничко решење увек мора да се нађе“, истакла је Михајловић.

Она је нагласила да нико не жели да уништи један једини делић животне средине и да не постоји никакав уговор, као и да се неће дати право на експолатацију док се не уради студија о процени утицаја на животну средину.

„Уколико можемо нешто да урадимо и да погледамо студије које су у складу са свим европским и светским стандардима, онда ћемо разговарати. Ако то уништава нашу животну средину, нећемо радити и ту је председник (Вучић) био јасан“, рекла је Михајловићева.

„Имамо радну групу владе која већ годину дана разговара са свима, ништа обавезујуће сада немамо, треба нам сигурно неколико месеци да те студије буду готове и оне морају да буду потпуно јавне“, истакла је Михајловић.

Каже да су расписани позиви и да се раде три студије, у којима учествују домаћи и страни институти.

„Студије не ради ни влада ни Рио Тинто, већ најбоље компаније, професори из целог света“, додала је Михајловићева.

Коментаришући протесте који су се два викенда заредом одржавали широм Србије, поручила је да они немају никакве везе са заштитом животне средине, јер се, каже, видело да одређени људи неће да разговарају око потенцијалног проблема, ако „уопште буде експлоатација литијума у Јадру“.

Она је поновила и да измене и допуне Закона о експропријацији, због којих се такође протестује, немају никакве везе са Рио Тинтом.

„Оне су искоришћене како би се заклонили иза приче о Рио Тинту. Основни разлог протеста јесте против владе, председника Вучића и СНС“, рекла је Михајловићева и додала да измене и допуне Закона о експропријацији треба да убрзају пројекте од јавног интереса.

Михајловићева је подсетила да је компанија Рио Тинто у Србију дошла 2004. године и рекла да лидер СДС Борис Тадић директно одговаран за долазак те компаније у нашу земљу.

Како је рекла, 2006. године влада Војислава Коштунице и Бориса Тадића мења Закон о рударству и избацује постојање јавног позива према коме, каже, ко има истражно право и докаже резерве литијума, аутоматски добија експлатационо право.

„Дакле, Борис Тадић је директно одговаран за ситуацију да имамо Рио Тинто“, рекла је Михајловићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг