Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је увоз електричне енергије смањен на један одсто потреба, због пунијих акумулација хидроелектрана, али да ће свеједно морати да се смањи потрошња, да бисмо штедели новац за увоз струје.

„Ми смо претходног дана увезли само један одсто, али смо претходних дана увозили четири, 11 и 12 одсто. Од октобра прошле године до септембра ове, Србија је дала 1,1 милијарду за увоз струје. Ноћас смо близу један одсто увезли, што нас је коштало близу 240.000 евра“, рекла је министарка на стручној конференцији „Како да се предстојеће зиме потроши мање струје у Србији“.

Она је објаснила да је увоз смањен јер су кише подигле ниво акумулација хидроелектрана за 20 одсто, а претходних дана је 4,6 одсто електричне енергије произведено из ветра, што је такође утицало на смањење увоза.

Нагласила је да препоруке штедње струје нису дате да би се избегле рестрикције, јер држава процењује да ће струје бити на тржишту, већ да би се избегли трошкови увоза.

Министарка је рекла да је рок за достављање планова уштеде струје померен на 1. октобар и истакла да су локалне самоуправе дале врло прецизне предлоге уштеда, за разлику од јавних предузећа, а нарочито ЕПС-а за које је рекла да су послали паушалне планове уштеда.

Михајловићева је нагласила да су из планова уштеде изузети вртићи, школе, болнице, социјалне установе, али је додала како се очекује да се у тим установама штеди тако што ће се искључивати сијалице тамо где нису потребне.

Министарка је поручила да све топлане на гас имају довољно гаса, као и да је набављено двоструко више мазута за случај да неке од њих буду морале да пређу на мазут.

Додала је да су такође обезбеђене неопходне залихе лож уља и угља за оне топлане које користе те енергенте.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТВ