Михајловић: Следеће недеље уговори са локалним самоуправама о замени столарије, уговор за Јадарит није потписан

Михајловић: Следеће недеље уговори са локалним самоуправама о замени столарије, уговор за Јадарит није потписан

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, најавила је да се следеће седмице очекује потписивање уговора између Министарства и локалних самоуправа о замени столарије, односно примени Закона о рационалној потрошњи енергије и енергетској ефикасности.
Она је, гостујући на Телевизији К1, рекла да је суштина пројекта да трошимо мање енергије, чиме ћемо директно утицати на животну средину и добијати ниже рачуне за електричну и топлотну енергију.

“Покренули смо пројекат да се изолују куће и зграде, јер трошимо превише енергије, ми практично бацамо прозводњу једне ТЕ. Не постоји општина која се није јавила, а њих 66 ће потписати уговоре, и то већ следеће недеље. Након тога општине крећу даље и расписују два позива. Један према компанијама које ће радити, а да не би било нереалних цена биће одређена максимална, и локалне самоуправе ће јавно саопштити које су то компаније, а истовремено ће расписати и позив заинтересованим грађанима. Прве уговоре са грађанима очекујемо у августу”, најавила је Михајловићева.
Она је поновила да ће у септембру Министарство поново расписати позив локалним самоуправама и да ће 50 одсто средстава обезбедити држава.

Никакав уговор за Јадарит није потписан

Михајловић је поновила данас да никакав уговор у вези Јадарита није потписан и истакла да се чека да буде завршена студија заштите животне средине, па да онда цело друштво заједно одлучи да ли ће кренути у посао у вези тог минерала.

Михајловић је на ТВ К1 казала да Србији не требају неистине које се причају у вези тога и наводи да су негативне приче потекле од тога што се све време прича да држава хоће нешто лоше да уради.
„Без обзира колико и Влада и држава кажу нема потписаног уговора, ми и даље слушамо од релевантних институција да су то коруптивне радње и да је уговор потписан“, каже Михајловић.
Наглашава да држава не може да прича неистине, а опозиција може да прича шта хоће.
„Држава је дужна да каже да то није тачно, наше је да сачекамо студије заштите животне средине, које не постоје и нико тренутно не може да каже да ће бити лоше или добро, али ћемо сачекати студије које ће бити јавне и када сви будемо упознати онда можемо и да се свађамо да ли је то добро или не“, истиче.

Према њеним речима, све што се сада говори негативно о Јадариту није истина и користи се у политичке сврхе.
Јадарит јесте јединствен минерал, резерве су невероватне – 158 милиона тона, а унутар њега се налази литијум који се користи за производњу батерија и електричних возила, каже Михајловић и наглашава да Србија има прилику да то искористи.
Како каже, предлози су да буде подземни рудник и да ће се користити нова технологија и ако студија покаже да је то добро и грађани се сложе, ићи ће се у нешто што ће подићи привредни раст.
Министарка није против тога да по том питању буде расписан и референдум.
„Познајем много људи који живе у том крају, забринути су јер имају историју, распад Вискозе, рудника Зајеча, према томе обавеза државе је да прикаже студију. Нису ствари тако компликоване, да ли нешто утиче или не на животну средину, не морају људи да знају технологије, али морају да знају колико хектара ће рудник заузимати, како ће се третирати отпад, да ли има течног отпада, сумпорне киселине, испарења“, наводи.

Како додаје, то су ствари које људима треба да се објасне и да знају да ли могу да остану тамо да живе, да ли то утиче на њихове пољопривредне културе.

 

ТопПрес/Извор:  РТВ

KOMENTARI