Михајловић тврди: Не постоји обавезујући уговор са Рио Тинтом, ни обавезе према њему

Михајловић тврди: Не постоји обавезујући уговор са Рио Тинтом, ни обавезе према њему

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је да се са пројектом „Јадар“ застало на захтев грађана, али да је суштина у студијама о процени утицаја на животну средину, као и да је поборник идеје да о њима говоре најбољи светски стручњаци.

Она је у интервјуу агенцији Блумберг, поновила да не постоји никакав уговорни однос између државе и компаније Рио Тинто.

„Оно што треба да се уради јесу студије о процени утицаја на животну средину, то треба да знамо без обзира на то да ли ће се пројекат наставити или не, јер је то једино релевантно.

Поборник сам идеје да најбољи светски стручњаци објасне све о студијама када буду готове. С друге стране, мислим да треба да знамо шта је литијум, колико је важан на глобалном нивоу, и све процене показују да ће тражња за литијумом бити 90 пута већа до 2040. године.

Треба да знамо да једини у свету имамо јадарит, минерал са посебном структуром јадарита и бора у себи. Имамо једну врсту нафте и злата и треба да разговарамо о томе хоћемо ли да имамо читав ланац производње, од рудника, преко фабрике батерија до фабрике електричних возила“, рекла је она.

Михајловићева је рекла да држава неће предузети ниједан корак без студија и консултовања са грађанима, без обзира на нетачне информације да постоји обавезујући уговор са Рио Тинтом.

„То су све спекулације, јер не постоји уговорни однос, самим тим ни обавезе према Рио Тинту. Држава се све време понаша одговорно и отворено. Идеја коју је изнео председник Александар Вучић о референдуму је најбоље решење и коначну реч ће дати грађани. Међутим, ми смо три месеца од избора и свака тема је сада политичка, а најмање еколошка, енергетска или економска“, изјавила је она.

ТопПрес/ Извор: РТВ