Михајловић: У августу први уговори о замени столарије

Михајловић: У августу први уговори о замени столарије

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, омогућити домаћинствима да смање потрошњу и трошкове електричне енергије, али и допринети здравијој животној средини и повећању учешћа енергије добијене из обновљивих извора.

„Процедура за добијање дозвола за уградњу соларних панела је новим законом поједностављена, све се завршава у четири корака. Након израде пројекта, локална самоуправа даје одобрење, јер није више потребна грађевинска дозвола. После инсталирања система, потписује се уговор са локалном дистрибуцијом који ће такође бити једноставан, типски“, објашњава Михајловићева.

Она је додала да ће држава субвенционисати и уградњу соларних панела, а када је реч о замени столарије и изолацији, каже да очекује да први уговори са грађанима буду потписани у августу.

„Трошимо у нашим домаћинствима 40 одсто више енергије него што троше просечна домаћинства у ЕУ. Заменом столарије и изолацијом ћемо уштедети, трошити мање енергије. Подсећам да ће држава и локална самоуправа учествовати са 50 одсто укупних трошкова. У августу очекујемо прве уговоре са грађанима и видеће се резултати већ следеће грејне сезоне“, рекла је Михајловићева за ТВ Курир.

Зелена агенда доноси раст и енергетску стабилност

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је суштина зелене агенде повећање броја радних места, привредни раст и енергетски стабилна и безбедна Србија.

Она је подвукла да држава води одговорну енергетску политику, засновану на визији о зеленој енергији и зеленој економији.

„Ова година је важна, ово је година у којој се доносе одлуке о томе да ли ћемо пратити светске тенденције и ући у процес енергетске транзиције, повећати производњу енергије на здрав и одржив начин, јер не смемо да дозволимо да будемо изоловани. Наша визија је зелена агенда, знамо шта хоћемо, донели смо модерне законе који нам омогућавају да убрзамо процес декарбонизације и брже идемо ка зеленом рударству и зеленој енергетици“, рекла је Михајловићева.

Министарка је, гостујући на ТВ Курир, истакла да је производња енергије из обновљивих извора бржа, јефтинија и знатно мање утиче на здравље људи и животну средину.

„Наша визија је да до 2040. године већи део електричне и топлотне енергије добијамо из зелених извора, соларних електрана, ветропаркова, хидроелектрана, биомасе. Тиме ћемо директно утицати на смањење емисије угљен диоксида. Ми ћемо радити на изградњи нових, зелених електрана, јер је то суштина наше визије – привредни раст и нова радна места, али истовремено, радимо и на ревитализацији постојећих термоелектрана и не постоји разлог да се ниједан постојећи енергетски капацитет затвара“, напомиње Михајловићева.

Она је, како је саопштено, говорећи о капацитетима у рударском сектору, истакла да ће, када Зиђин буде отворио рудник Чукару Пеки ове године, Србија бити други произвођач бакра и злата у Европи.

„Наши кинески партнери су прошле године отворили четири зелена рудника, то ће урадити и у нашој земљи. То значи да ће поред поштовања високих стандарда заштите животне средине, користити технологије које емитовање штетних гасова своде на минимум. Ове услове ће морати да поштују сви рудници који постоје или ће се отворити у Србији“, подсећа Михајловићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI