Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас да се потпуна стабилизација на тржишту пелета очекује у наредних десетак дана.

Током боравка у Крушевцу она је изјавила је да ће Војска Србије помоћи ЈП „Србијашуме“ у крчењу шумских путева, те да ће сви произвођачи пелета добити потребне количине сировог дрвета.

„Ограничили смо цену пелета, забранили извоз и на путу смо ка потпуној стабилизацији тржишта, посебно јер ће и Војска Србије помоћи ЈП „Србијашуме“ код Књажевца и Медвеђе у крчењу шумских путева и биће довољно сировог дрвета за све произвођаче“, рекла је она.

Навела је да око 110.000 домаћинстава користи пелет, а милион огревно дрво.

„Ми смо учинили све што смо могли за све категорије да добију на време енергент који користе. Инспекције су на терену, колико год то било непријатно, потребно је да покажемо да држава прати да ли се поштују донете одлуке“, рекла је она.

Навела је да је у 45 локалних самоуправа извршена контрола 151 привредног субјекта.

„Њих 108 поседује сву потребну документацију, док су код 37 утврђене неправилности и поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка“, рекла је она.

Михајловићева је поручила да се свакодневно ради на стабилизацији тржишта како би домаћинства имала довољно пелета и огревног дрвета.

„Верујем да ће у наредних седам до 10 дана доћи до потпуне стабилизације“, закључила је она.

Од новембра забрана увоза руске сирове нафте

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да шести пакет санкција ЕУ према Русији значи да више неће бити могуће купити сирову нафту из те државе од 1. новембра и казала да ће „Нафтна индустрија Србије“ нафту морати да набавља од других снабдевача на тржишту.

Михајловићева је навела да се то делом дешавало и до сада, те истакла да верује да то неће утицати на тржиште у Србији.

„Шести пакет санкција ЕУ предвиђа забрану увоза руске сирове нафте после 1. новембра. Након овог периода биће могуће снабдевање сировом нафтом само са слободног тржишта. Ми за ту одлуку знамо већ два месеца и радимо све што можемо да нађемо начин да не дође до поремећаја на нашем тржишту и верујем да ћемо у томе успети“, рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара у Крушевцу, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.

Подсетила је да „Нафтна индустрија Србије“ сирову нафту набавља преко ЈАНАФ-а, наводећи да ни до сада није у потпуности куповао руску нафту, већ је увозио и из Ирака и других земаља.

„У укупном билансу, око 50 одсто је била руска нафта, 30 одсто од других добављача, а 20 процената је то била домаћа сирова нафта“, навела је Михајловићева.

Потребан нам је заокрет ка зеленој енергетици

„Крушевац показује да може да буде пример у спровођењу зелене агенде и да нам је енергетска транзиција, посебно у моментима кризе која ће трајати годинама, неопходна како бисмо били енергетски безбедни и стабилни. Тамо где су стари објекти и где је висока потрошња најпре и можемо да видимо учинак унапређења енергетске ефикасности, што је национални циљ“, рекла је Михајловић.

Како је саопштило Министарство рударства и енергетике, министарка је додала је да су представници министарства претходних годину дана неколико пута били у Крушевцу и обилазили радове, јер су желели да буду сигурни да ће све бити готово до 1. септембра.

„Све школе и вртић на којима су извођени радови су спремни да приме децу, која добијају боље услове за рад и одрастање. Ово је и пример да је реално могуће и да није у питању само један пројекат који ће допринети смањењу потрошње и нижој емисији угљен-диоксида“, изјавила је она.

Укупна вредност пројекта у Крушевцу је 1,8 милиона евра, а обухвата пет основних школа и једно обданиште.

Директорка школе „Јован Поповић“ Снежана Стефановић Миловановић, захвалила је Министарству на подршци и рекла да ће уштеде у потрошњи после реконструкције бити око два милиона динара годишње, односно око 50 одсто мање потрошње електричне и топлотне енергије.

Директорка предшколске установе Весна Живковић је навела да ће после реконструкције вртића око 300 деце и 34 запослена у вртићу имати боље услове за боравак и рад.

Директор Швајцарске канцеларије за сарадњу са Србијом Рихард Коли је истакао задовољство заједничким радом на пројектима који доприносе бољим условима за рад и образовање, смањењу потрошње енергије и смањењу емисија штетних гасова.

„Швајцарска већ неколико година пружа подршку оваквим пројектима, заједно са Министарством рударства и енергетике, а поред Крушевца, ту су и Параћин, Ужице и Врбас. Наш укупан допринос је девет милиона евра“, рекао је он.

Начелник Расинског округа Иван Анђелић је навео да ће од 1. септембра ученици практично бити у новим објектима и да то пуно значи и за град и за цео округ, посебно у моментима енергетске кризе.

„Такође, ово је посебно важно за јачање институционалног оквира, када је питању енергетски менаџмент на локалном нивоу“, истакао је Анђелић.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић је оценила да је важно то што је завршена реконструкција шест објеката вредна око два милиона евра и да ће уштеде на годишњем нивоу бити око 50 одсто и када је реч о потрошњи енергије и о емисији штетних гасова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг