Михајловић: Жене нису равноправне, законом то мењати

Михајловић: Жене нису равноправне, законом то мењати

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је данас да је важно што је у скупштинској процедури Предлог закона о родној равноправности, који је важан за стварање друштва једнаких шанси за жене и мушкарце.

„Шта год ко говорио, жене данас нису равноправне и потребно је да и кроз овај закон стварамо услове да у нашем друштву и жене и мушкарци имају једнаке шансе. Жене у већем броју заврше факултет, са вишим просецима, а теже се запошљавају. Жене које живе на селу практично раде да би јеле и спавале јер се углавном баве неплаћеним радом и свака трећа жена у руралним подручјима нема право на пензију“, указала је Михаиловић гостујући на Студију Б, саопштено је из њеног кабинета.

Додаје да су жене много више биле оптерећене и због пандемије ковид-19, како због тога што жене чине већину запослених у здравству, тако и због већих обавеза у домаћинству и нези чланова породице.

Закон о родној равноправности треба да омогући да нико више не може да уз биографију за посао тражи и слику, нити да је пита да ли планира брак или рађање деце, наводи министарка.

Такође, компаније ће имати обавезу да имају одређени проценат жена у управљачким телима, квоте су неопходне, барем у почетку, како би ту ситуација почела да се мења, јер би требало да имамо више жена и тамо где се одлучује о новцу, истиче министарка.

Михајловић је казала да о свему што је урађено претходних година у области родне равноправности говори и то што се већи број жена одлучује да пријави насиље.

„Наши закони су заиста добри у овој области и то не тврдимо само ми, већ кажу и у свету, урађене су додатне обуке за запослене у полицији и социјалним службама како би се сензибилисали за проблем породичног и родно заснованог насиља. Ипак, и даље имамо проблем с тим да много људи и даље окреће главу кад се сусретну са насиљем, уместо да га пријаве и то је оно на чему мора више да се ради“, закључила је Михајловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI