Топола, Блазнава- У домаћинству Мијаиловић у селу Блазнава надомак Тополе овца је ојагњила четири здрава младунчета. Према речима Милице Мијаиловић овако нешто је први пут забележено на њеном имању.

„Годинама гајим овце али први пут ми се десило да ојагњи четворо, дешавало се троје али оволико никада. Сви су хвала Богу добро само морам да их дохрањујем, добили су и витамине као и њихова мајка па се надам да ће све бити у најбољем реду. Овци је ово друго јагњење и ојагњила је два мушка јагњета и два женска“, каже Милица Мијаиловић.

Овца је расе Винтемберг, иначе добрих производних особина. Поред ове овце Милица има још седам женских грла и једно мушко као и осам малих јагњића.

Ова вредна жена која се брине о својим животињама наглашава да је прошле године претрпела губитак и велику штету. Наиме, ован којег је хранила за приплод угинуо је од последица тровања па је чак било неизвесно да ли ће уопште имати подмладак овог пролећа.

„Комшија је попрскао медју тоталним хербицидом и мој ован је након тога угинуо. Помислила сам да ће ми овце остати не сјагњене јер сам морала да оставим једно мушко јагње из сопственог запата за приплод оваца. Иако су овце у сродству и тако нешто не би требало да се ради ја сам ризиковала и ето десило се право чудо, Бог нас је погледао и наградио за губитак који смо претрпели“, истиче Милица.

Иначе, ово није једини пример већег броја јагњади од просека, јер је ове зиме у неколико домаћинстава забележено по четворо па ћак и шесторо јагањаца.

ТопПрес