Чачак – Да ли ће пушачи моћи да конзумирају цигарете у затвореним објектима или не ускоро ће бити познато. Потпуна забрана пушења у свим затвореним просторима, пре свега у ресторанима и кафићима предвиђена је новим нацртом измене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму и то ће се ускоро наћи пре надлженима. Министарка здравља, др Даница Грујучич, апеловала је да се новом нацрту пружи безрезервна подршка.

– Што се мене тиче, ја бих забрану пушења у затвореним објектима сутра увела. Закон је завршен, сада иде на законодаство да се усклади са осталим законима, да се види да ли неке чланове закона треба мењати. Оно што је важно, мора казнена политика бити добро спровођена, односно инспекције морају ићи и кажњавати. Ако наплатите 5.000 динара неком угоститељу коме је пуна кафана, а све задимљено, ништа нисте урадили. Ако тај угоститељ треба да плати казну од милион динара због те забране, мислим да ће добро размислити, рекла је за РИНУ министарка Грујичић.

Она је такође истакла да је и против коришћења електроснких цигарета, које како је навела, нису нита мање опасне од обичних.

– Забранила бих увоз електричних цигарета колико сутра, али не зависи све од мене јер ја говорим као лекар. Имате ту још нека министарства која морају да се консултују , уосталом сваки закон иде на увид свим министарствима, и некада увек неко има неку примедбу. Мислим да не треба као народ да се брукамо и да морамо у затвореним просторима да пушимо, јер је забога сад то неко велико задовољство когне можемо да се одрекнемо. У сваком локалу постоји башта, ко пуши нека седне напоље узме ћебе ако је хладно и нек пуши до миле воље, истакла је др Грујичић.

ТопПрес/ РИНА