Фото: ТопПрес

Топола – Данас је општину Топола посетила Ирена Вујовић,  министарка заштите животне средине. Она је са председником Привременог органа општине Топола Драганом Јовановићем окупљеним грађанима у насељу Љубесело представила пројекте који су од изузетног значаја за даљи развој ове  општине. Како је најављено радиће се  фекална и кишна канализација у насељу Љубесело, канализација у Ливадама као и на Метеризама. Укупна дужина поменуте канализационе мреже износи око 23 километра.

Фото: ТопПрес

Поред тога било је речи и о  затварању несанитарне депоније “Торови” у Тополи. Сав комунални отпад  са сеоског и  са градског подручја се превози на регионалну депонију у Јагодини, тако да на депонију “Торови” већ дужи временски период се не одлаже смеће.

Фото: ТопПрес

„Овај пројекат који данас представљамо је капиталан, јер ће се са изградњом канализације у овом делу Тополе највећи део прикључити на пречистач отпадних вода и овде више неће бити муке које смо имали. Хвала министарству које је имало разумевања за наше пројекте и још  једна ствар која је важна, Топола је урадила пројекат за затварање депоније Торови у Тополи, тамо се не депонује смеће и важно је да се потпуно затвори јер је то горуће питање за Тополу. Велика захвалност председнику, министарки и већ крајем године крећемо у изградњу канализационе мреже а у следећој години очекујемо и трајно затварање депоније“, рекао је Драган Јовановић, председник Привременог органа општине Топола.

Фото: ТопПрес

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је изразила задовољство на квалитетно урађеном и спремљеном пројекту и што ће канализација бити усмерена ка пречистачу отпадних вода.

“Велико ми је задовољство што ме је велики број грађана сачекао да заједно погледамо пројекат за недостајућу канализациону мрежу овде у Тополи. Имамо спреман и квалитетан пројекат а визија општине је добра, ова канализација ће ићи на пречистач који има капацитета и када се заврши имаће пун капацитет по Европским стандардима. Капацитет за прераду отпадних вода је еквивалент становника око 8000, до сада је прикључено око 4500, а након 23 километра канализационе мреже коју будемо изградили још 3500 грађана ће добити канализацију, а та отпадна вода ће ићи на пречистач. Нама је приоритет заштита животне средине, овде у Тополи захваљујући Драгану и руководству имају добре пројекте а министарство заштите животне средине и Влада Републике Србије су обезбедили  средства за овај пројекат и крајем децембра крећемо у избор извођача. То значи да ће већ у фебруару моћи овде да почну радови на канализационој мрежи у зависности од временских прилика“, изјавила је  Ирена Вујовић.

Фото: ТопПрес

Рок за извођење радова за ова 23 километра недостајуће канализационе мреже је око годину и по дана и “мислим да ће грађани осетити бољитак”, додала је министарка. Она је током ове посете истакла и проблем депоније Торови.

„Ја сам већ посетила Тополу и несанитарну депонију Торови, проблем који мучи грађане  дуго година а захваљујући руководству које је имало снаге и воље а уједно и храбрости да је затворе ми као министарство можемо да кренемо у затварање. Пројекат је завршен па ће се пронаћи средства за то“, нагласила је Ирена.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес