Аранђеловац, Брезовац – Тридесетдвогодишња Драгана Вујановић од недавно се остварила као мајка и управо тада одлучила је да покрене сопствени бизнис. Како каже, није желела да седи беспослена и да гледа како беба спава, већ да ради нешто корисно и да од тога оствари своју зараду.

Фото: приватна архива

„Увек сам била окружена великом породицом а тата се бави пчеларством од кад је био средња школа. Први рој је узео од нама опште познатог козара са Паунбаре, и онда је задивљен пчелама наставио даље. Ја, сестра, брат смо могли да му помогнемо тек кад смо мало порасли, шмирглали смо рамове, цедили мед па и продавали, наравно зараду доносећи кући. Имамо у једној просторији две тоне меда које продајемо на килограм и тај новац породично одвајамо у неку касу за црне дане. Сваки пут кад бих продала килограм меда новац бих ставила ту. Рекли бисте да сам поштена али само сам захвална, мене је отац школовао све до тридесете године. Брат и сестра су млади ступили у брак,  цео живот сам ту ја са својим глупостима, проблемима и увек су ме гледали као малу бебу“, прича за ТопПрес Драгана Вујановић.

Фото: приватна архива

Када је и она стала на луди камен и добила бебу, схватила је да слободно време које проводи уз дете може да искористи паметно и од тога нешто и заради. Обзиром да су друштвене мреже постале свима доступне и изузетно посећене Драгана је одлучила да свој бизнис покрене управо на Инстаграму.

„Моја беба се родила ситна и било је потребно баш доста времена посветити јој како би се правилно развила. Четири месеца је тако пролетело, беба је већ почела да спава више и мање се буди. Ја нисам од оних који само гледају кад је дете заспало па да искористе и они. Јесте умор страшан али по мени је то протраћено време. Једну ноћ нисам могла да заспим, свашта сам вртела по глави, помислила сам чиме ли се људи иначе баве поред својих послова а да не морају много да уложе јер ја сам Владо Георгијев који троши више него што заради тако да почетни капитал нула, и онда се сетим меда. Коцкице су ми се сложиле и решила сам да му направим инстаграм профил али знајући да тата са тим не барата, рекох себи зашто то не буде мој неки бизнис па како крене. Онда схватим, не морам се задржати на основном, имам све услове да се ширим даље“, каже млада мама Драгана.

Фото: приватна архива

Темеље  посла поставио је њен  тата који је дугогодишњи пчелар а Драгана је отишла корак даље у пчеларству па у већ припремљен мед додаје разне производе који оплемењују овај слатки витамински додатак исхрани.

„Прво сам се сетила  витаминске бомбе коју нам је мајка правила кад смо били клинци и решим да пробам чим сване. И дођем у рецепту до чуваркуће и помислим ма нећу кварити производ а знам да је добра. Изгуглам на интернету чуваркућа а оно упорно излази ‘чуваркућа са медом’, помислим Боже, ето га још један рецепт. Онда узмем две књиге које сам и раније волела да читам и тако је дошло на ред читање и читање, а онда сам почела да се бавим и амбалажом, праћењем људи на инстаграму како би ми било узвраћено и посао се даље развијао својим током“, истиче Драгана.

Фото: приватна архива

Како каже, од 7. фебруара до сада продала је више  од 300 производа са медом. У својој богатој палети сада има преко двадесет производа а најтраженија је витаминска бомба коју ова млада мама припрема на свој начин без чуваркуће.

„Од свега што правим, највише волим да људима понудим витаминску бомбу  а најпоноснија сам на лек за анемију, људи ми се одушевљени јављају са резултатима. Сви моји рецепти су транспарентни јер је данас доста људи алергично на нешто па не смем да се играм. Испод сваког мог производа на профилу стоји опис, његове благодети и састојци“, наглашава она.

Фото: приватна архива

Благодети њеног посла многи су осетили јер се задовољни купци враћају и поручују нове количине медних смеша. Драгани је то додатни мотив да свој бизнис усавршава и да своје купце обрадује неким новим производом.

„Волим да уживам и да путујем и никад за себе не бих рекла да ћу пожелети додатни посао. Увек сам долазила кући са посла, читала књигу, гледала серију. А сад и са бебом радим нешто што волим и од чега људи имају користи а мене баш испуњава“, закључује Драгана.

Најскупљи производ је перга у меду која кошта 1700 динара а најефтинији је прополис 300 динара.

ТопПрес

Фото: приватна архива
Фото: приватна архива
Фото: приватна архива
Фото: приватна архива