Значајно расте број притужби на смањену грамажу (тежину) производа, а потрошачи најчешће указују на смрзнуто поврће чија су се паковања смањила са пола килограма на 400 грама, саопштено је из Националне организације потрошача Србије, пишу данас Вечерње новости.

Представник Националне организације потрошача Марко Драгић рекао је да то представља злоупотребу потрошача, али да није кажњиво уколико су сви подаци о производу јасно наведени на декларацији.

„Ово је маркетиншки трик јер произвођачи рачунају на навике купаца који обично не проверавају тежину производа, не читају декларацију, већ очекују да производ има тежину на коју су навикли“, истиче Драгић.

Он је додао да се тој пракси не може стати на пут, јер је директива Европске уније од пре 10 година дала слободу произвођачима да легитимно могу да промене грамажу и запремину производа.

Помоћница министра трговине Вишња Ракић је најавила да од септембра почиње едукација ученика основних школа о заштити потрошача и да ће деца кроз практичне примере научити која су основна права потрошача.

Смањење грамаже производа назива се шринкфлација, а термин потиче од речи „схринк“ што на енглеском језику значи скупљање или смањење.

ТопПрес/ Извор: ФоНет