Фото: ТопПрес

Млади чине четвртину светске популације и улагање у њих је најбољи начин да се оствари одрживи раст и развој, а међу бројним изазовима са којима се суочавају млади у Србији при уласку на тржиште рада највећи је проналажење посла, речено је на панелу „Шта млади очекују од нас“, који је одржан данас на Копаоник бизнис форуму.

Шефица одсека за сарадњу и партнерства са приватним сектором УНИЦЕФ Србија, Весна Ђукић Савић, истакла је да су млади данас образованији него икада, а ипак су знања и вештине које стекну током образовања често неадекватне потребама бизнис заједнице а такође су и недовољна за занимања која долазе.

Стратешки аналитичар У-репорт УНИЦЕФ Србија Марко Митровић је изнео резултате анкете које је УНИЦЕФ радио прошле године и у којој је учествовало више од 1.000 младих, а њени резултати показују да само пет одсто њих сматра да предузећа у Србији воде довољно рачуна о деци и младима.

С друге стране 85 одсто младих има велика очекивања од пословног сектора да их подржи на будућем развојом путу. Те подршке се огледају у обезбеђивању пракси, волонтирања, менторству и слично, рекао је он.

Додао је да млади сматрају да предузећа овако улажу у своје будуће запослене, а тако се јача и локална заједница.

Једно друго истраживање, рађено за потребе Министартсва спорта и омладине је показало да 79 одсто младих испитаника није било укључено у програме струцних пракси а једана од разлога за то је чињеница да нису имали информације о томе.

На панелу су се огласили и млади и изнели своја искуства и ставове.

Чланица Омладинског одбора УНИЦЕФ Милица Отовић је навела да би сарадња бизнис сектора са млалдима требало да буде боља и да почне још док се они школују, пре него што почну да траже посао.

Млади желе да раде одмах по завршетку школовања јер

јер се плаше сиромаштва али немају новца за усавршавање и стицање додатних вестина а ту би фирме могле да им помогну, рекла је она.

Каже да у школи није научила шта је бизнис а да је била укључена у радне праксе, волонтирање или менторство знала би више и била спремнија за улазак на тржиште рада.

Члан Омладинског одбора УНИЦЕФ Никола Самарџић, који има 23 године, а пре две је кренуо у предузетништво. указао да је мало младих који крећу путем који је он изабрао, тј. да постану предузетници.

Младима је за то потребна већа глобална подршка а нарочито она изражена кроз практична знања о вођену бизниса, рекао је Никола.

Оценио је да за започињање бизниса почетни капиаал није највећи проблем, већ да су то заправо практични савети и праве информације неопходне за предузетништво.

ТопПрес/ Извор: Танјуг